Bandee blogja

Stand by step

2008. november 29. 17:04 - Névtelen betelefonáló

Stand by step

Kapcsolja ki! - fogad az ELMŰ-ÉMÁSZ amúgy logikus hirdetése a metró területén. Mert amit nem használunk tovább, azt kikapcsoljuk/kihúzzuk. - Már akinek ezt tanították. Ha valaki az elmúlt időszak áremelkedései ellenére nem tanult energiatakarékosságot, hát most megteheti a reklámból.
Van világítson okosan reklám is. Őszintén szólva csodálkozom azon, aki nem tudja, hogy létezik energiatakarékos izzó, és jobban jár vele, mint a 100W-ossal. Már csak azért is, mert nem kell hozzá porcelán foglalat. De hagyjuk az elektromosságtant.

Gépeinket és gyártóikat szórakozató elektronika és világítás terén nem az energiatakarékosság vezérli. A háztartási nagygépek esetében A-G-ig terjedő energiaosztályok jelzik, mennyit fogyaszt. Persze bekötésnél mégiscsak a teljesítményt vagy a földelést veszsük figyelembe, mégsem lehet mondjuk egy mikrohullámú sütőt földeletlenül használni... De térjünk a tárgyra:

>

A reklám - amúgy nagyon helyesen a stand by (készenléti üzemmód) hátrányára és hosszú távú költségességére hívja fel a figyelmet. Stand by: hordozható eszközök esetében egyértelmű, hogy használat után kihúzzuk. Értendő ez mondjuk táskarádióra, magnóra, vagy mobiltelefon-töltőre. De a TV, a digitális órával szerelt mikrohullámú, az ébresztős rádió és a videomagnó (újabban már DVD lejátszó) áram alatt van és fogyaszt. Nem sokat, mindössze pár Wattot. 3-5W. Nem sok, bizonyára van olyan készülék is, amelyik 1, 5W-tal is megelégszik. És ezekben az esetekben a gyártó - hiába az alacsony Wattszám - mégsem törekszik energiatakarékosságra. Mert az órás mikrohullámú mutatja az időt, látjuk éjszaka is, az ébresztős rádiónak pontosan ez a dolga, a TV pedig távirányítható, és hogy nézne már ki, ha minden este le kéne kapcsolni az elosztóját! A videó még a tárolt csatornákat is elfelejtené!

Régen, amikor még nem volt távirányítós TV, meg képmagnó is csak Japánban létezett, akkor jóformán nem volt készenléti üzemmód. A TV-hez oda kellett menni, és a (fő) kapcsolót le kellett kapcsolni. Mai értelemben főkacsoló csak, akkoriban a TV kikapcsolása áramtalanította a készüléket! A rádiót is egyszerűen kikapcsoltuk. Az elemes táskarádiót főleg. A magnó sem búgott fölöslegesen, hiszen egy orsós magnó fogyasztása nem lett volna elhanyagolható tétel, a kazettás sem szólt egész nap. (Utóbbi sokáig nem is volt mindenkinek) Aminek működnie kellett, az a hűtőszekrény volt. (Persze nem a mai energiatakarékos, 5 év múlva vegyél másikat változat.) Nem volt stand by. A politikai hátteret szándékosan hagytam ki, jelen írás nem foglalkozik a létezett szocializmus társadalmi-életminőségi hátterével. Nem volt mobiltöltő, akkumulátor-töltő sem, amivel a fényképezőgép/discman/MP3 lejátszó/iPod akkuit töltöttük volna. Sok kicsi sokra megy. Így aki nem tanul energiatakarékosságot... (A 21. század ketyeréi között vajon ez teljesen megvalósítható?)

Térjünk át a világításra. 100W-os égőt CSAK porcelánfoglalatba szabad helyezni, minden mást kiolvaszt, rosszabb esetben a foglalat felgyullad. Lett helyette energiatakarékos égő. Közintézményekben meg neon, az nem mostani találmány. Lehet spórolni a világításon. De! Nem feltétlenül kell elhinni azt, amit a kompakt fénycső dobozára ráírnak. Előszeretettel fejezik ki Wattszámban, hogy milyen takarékos a gyártó terméke. LUMENt nézzünk! A ráírt Lumenszámot (fényerősségi mértékegység) érdemes összevetni egy normál (átlátszó) izzóéval. Utóbbi dobozán ez minden esetben rajta van. Persze az opálégők fényereje mintegy 10%-kal kisebb. Így elnézhető az energiatakarékos égőnek is. De ha több mint 10%, akkor Wattban kifejezve nem tud annyi fényt kibocsátani...

Ha pedig energiatakarékos égő: a neon valaha az volt. De ma, ha megnézzük mondjuk egy iskolai osztályterem vagy egy lépcsőház vagy akár a metró-aluljáró világítását, megállapíthatjuk, hogy a neon körülbelül egy más fényárnyalatú 100-as égőnek felel meg. A neon - általában a hosszabb fajta, ami az imént felsorolt helyeken világít - 36-38W. Foglalata pedig nem átlagos. És ha ezeknek a helyébe képzeljük az energiatakarékos (akár spirál vagy akár "3U" fénycsöveket, helyszíntől függően, de a világítás költségének akár mintegy 25-30%-át lehetne megspórolni. Mert a metróaluljáróban senki nem éri el a lámpákat, és azokat el is lehet zárni a rongáló kezek elől. Ahogyan most is vannak. Iskolában más a helyzet, ott maximum a folyosón lehetne megvalósítani, az osztályteremben összetörnék a fénycsöveket. Még a neonsor sincs biztonságban...

Az energiatakarékos fénycső itt jó szolgálatot tenne. De otthon? Amikor ráírják a 3 év élettartamot, és egy év múlva nem kapcsol föl? Íme a rövid magyarázat: ebben a fénycsőben - hasonlóan a neonhoz gáz halmazállapotú anyag van. A fénycső üvegét belülről fluoreszkló anyaggal vonják be. Ezért nem szabad őket összetörni. Viszont ezeknek az üvegeknek az egyik oldalán megfigyelhető belső kormosodás/feketedés. A sötét felület gyorsabban melegszik, és minél jobban látszódik a lerakódó kormos folt az üvegen belül, annál nehezebben melegszik be a fénycső, és végül fel sem lehet kapcsolni vagy vibrálva kiég.
Ezeknél a fénycsöveknél megtanultuk: ne kapcsolgasd! De akkor hogyan takarítok meg energiát? Ha csak fél órát vagyok abban a szobában? Vagy hosszabb kitérőre megyek? (Mondjuk 10 perc a legkisebb helyiségben) Átlag napi 3 órás használattal számolnak. De a vizesblokkban ez az idő kevesebb, naponta többször látogatjuk a konyhát is, nem tartózkodunk ott. A villanyt kapcsolgatni kell... Cserélhetjük egy év múlva. Kevesebbet fogyaszt, többe kerül megvenni. Viszont 1000Ft körüli áron elérhető, nem kell a legdrágábbat megvenni. Mégis, ezek ellenére ezt célszerű használni, hiszen vannak, akiket még egy reklám sem szólít fel.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bandeenator.blog.hu/api/trackback/id/tr93794922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Detlef · http://www.gazdapiac.com 2008.12.07. 12:58:06

Szia Bandi! Szoktam olvasgatni a blogodat (anno magam is sok magnót és erősítőt megszereltem és az Unitra Wilgát is ismerem :) és ez a bejegyzés most különösen tetszik, mert engem is érdekel az energiatakarékosság. Van is egy oldalam, ha gondolod, nézd meg:

www.tanacsadolap.extra.hu/energia/index.php

Szerintem a fénycső (még ha régi fajta is) mindenképpen energiatakarékosnak számít, legalábbis a hagyományos villanykörtéhez képest. Az viszont tény hogy eljárt felette az idő, hogy ahogy írtad is:

"És ha ezeknek a helyébe képzeljük az energiatakarékos (akár spirál vagy akár "3U" fénycsöveket, helyszíntől függően, de a világítás költségének akár mintegy 25-30%-át lehetne megspórolni."

Ha gondolod, szívesen átveszem ezt a cikket, vagy belinkelem.
Üdv, Detlef

bandeenator · http://kritika3.blog.hu 2008.12.10. 17:32:24

Az írást - forrás megjelölésével - átemelheted, felhasználhatod:)

KÁLMÁN 2008.12.20. 21:01:15

Elolvasva ezt a művészi irományt csak egy kérdésem van... voltál már valaha együtt lánnyal, vagy csak a rádióid bas**ogatod ?

KÁLMÁN 2008.12.20. 21:01:44

Kedves Bandee!

Már rég nem jártam a blogodon...fel vagyok háborodva...még az aranyerem is viszket. MIATTAD...te goldér....
Orrba szájba vannak rádióid (világvevő, meg faszomtudja)
Annyi energiát szívtál már el hogy az nem igaz...
NEM IGAZ.
Más. 75 éves vagyok. Aranyerem van.
Más. ne beszéljél a spórolásról mikor híreket is csak kéthetente a művházban hallok....a retyón....
szipuzz be.....a

Super. (törölt) 2008.12.21. 15:51:15

Kálmán, te meg úgy látszik egy nyugger 75 éves kis vidéki paraszt senki vagy, aki fikázni tud. MegaLOL :-DDDD
A rádiók k**** sok energiát szívnak el? Mondjuk egy laptophoz képest, ami a segged előtt van? Menj öregotthonba LOL

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2008.12.21. 15:59:22

Kálmán!

Ez az írás a rádiókról szólt?
Rádiókat gyűjteni szívem joga. Irigyled, mert neked nincs értelmes hobbid.
Az aranyered magánügy, nem tartozik rám, javaslom, műttesd meg.
Amúgy ha nem tájékozódsz, mire föl tartod hiteltelennek a leírtakat?
Utánanéztél már, mennyit fogyaszt egy rádió és mennyit egy számítógép? Tudod, mi az a stand by?
süti beállítások módosítása