Bandee blogja

Zéró tolerancia

2008. július 13. 00:57 - Névtelen betelefonáló

Zéró tolerancia, városi kontraszt

Ezen írásomat a kritika3 blogomban és itt is megjelentettem, véleményem szerint annyira példázza jelen korunk közlekedését.

A kifejezést mindannyian ismerjük, tudjuk is mire vonatkozik. Ezek után nem tűrünk semmilyen közlekedési vagy társadalmi szabálytalanságot. Elvileg. Gyakorlatban viszont a nomrálisan közlekedőket sem (nem) tűrik el!
> Ezt bizonyítja a metróépítés miatti útszűkület, és a buszvezetővel veszekedő gyalogos, aki NEM is a megállóban szállt fel, de azért igazát nagyban magyarázta!

Kecskemétről, rokonlátogatásból visszatérve pénteken a 149-es villamospótlót vettem igénybe. Talán nem kellett volna... Ugyanis a Kálvin teret a Petőfi híd irányába elhagyva egy mestreséges útszűkületen kell átmennie, ahol a szembejövőnek van elsőbbsége. A forgalmat lámpa irányítja, de a buszt, mint szabályosan kölekedőt (vagy közlekedni próbálót) nem mindig engedik át.
Kollega (15-ös busz) "tartotta" az utat, amíg a villamospótló átért, mert nem hagyták volna neki. A szűkületen átérve látszott, hogy egy nyugdíjaskorú nagyban "magyaráz" (ugyebár a tolerancia nagy erény) a 15-ös busz vezetőjének, majd a miénk ajtót nyit, és fölengedi a KRESZ nagytudású bajnokát megállón kívül. Ő meg közölte, hogy az milyen már, hogy a kollega kell tartsa az utat, és egyébként ezt mondja meg neki nyugodtan.

Útitársaimnak is igencsak ellenére volt a metróépítés miatti káosz - joggal. A vidéki nyugalomból visszatérve az elöl ülőknek azt találtam mondani, vezessen buszt a nagytudású illető. Majd hozzátettem, hogy az újpesti forgalmas Árpád úton két kézen volt megszámolhatók a PIROSON ÁTHAJTÓK (zéró tolerancia ugyebár). Egyszóval ezért nem a buszvezetőt kéne okolni, a budapesti autósok a szabályosan közlekedni kívánók (úgy mint kisautók, gyalogosok, buszok) ellen már 2005 óta érezhetően zéró toleranciát hirdettek.

Dudálás, index nélküli előzés, anyázás, mutogatás, piroson áthajtás. Míg a közbülső csak egy ember "kultúráját" árulja el, addig a többi szabálytalan is, ugyanis egy kézen meg lehet számolni, hogy a jelzőkürt mikor indokolt. Érdekes, Bács-Kiskun megye székhelyének centrumában nem használják ennyien, és még a zebránál is megállnak! Van idő szabályosan közlekedni. Nyugdíjasunk nem ér rá, ismeri a zéró toleranciát, legalábbis alkalmazza. Ő nem ér rá, ahogy a buszt a megállóból kiengedni vagy lámpán átengedni sincs idő, mintha az stopperral mérnénk.
"Videéki" rokonlátogatásból visszatérve ez a városi kontraszt sajnos nagyon világosan látszik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bandeenator.blog.hu/api/trackback/id/tr70565613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása