Bandee blogja

A letiltás igenis félsiker!

2019. január 20. 21:02 - Névtelen betelefonáló

Rendkívül, de legalábbis nagyon könnyű letiltást kiérdemelni - és nem Zuckerberg algoritmusaitól, hanem maguktól a felhasználóktól. Nem etikus, de legalább egyértelmű lépés olyantól, akinek nem tetszett, amikor karácsony táján megmondtam, nem tartom jó ötletnek a Megváltó születését a migrációs politikával párhuzamba állítani. No de úgy és azért letiltani, hogy az általam ajánlott szívesség megvalósítása nem sikerült? Ez is sikerült! (félsiker amerikai Andreának, aki nem olvassa a blogot)

Érdeklődésemhez hűen megakadt a szemem egy felhíváson egy zárt csoportban: VHS digitalizálására keresnek valakit, aki nem cég, de viszonylag gyorsan megoldja. Nosza, jelentkeztem, hiszen számítógép, összekötők, átalakítók és szoftverek nélkül, hibalehetőségek kiiktatásával közvetlenül át tudok másolni videokazettát DVD-re, méghozzá rendes, hagyományos filmformátumban, ami mindennel kompatibilis. DVD-video kombi, csak éppen a DVD vesz fel. Nem ront és nem javít a minőségen, ezt már a legelején mondtam is. Olyat még az újabb gyártású LG videóknál nem láttam, hogy valamit ne tudtak volna lejátszani, nem lesz gond a családi felvételekkel sem. Ez a gép pedig nem egészen 7, azaz hét esztendeje jött le a futószalagról és keveset használtam. 

Eljött a szombat, a rövid vendégség ideje, a próbának szánt kazettát a valódi esélyesek nyugalmával helyeztem a lejátszóba, miután végre-valahára sikerült a lapostévét átkapcsolni leánykori nevén AV-üzemmódba. (Azoknál ez nincs meg egy gombnyomásra, főleg ha a távszabályzón lekoptak a feliratok). A családi felvétel a szalagon 2003-as dátumozással jelenik meg, a kép szálkás-szemcsés, szalad, nézhetetlen, alig húsz másodperc alatt sem igazítja nézhetővé a lejátszó.

- Vedd ki, nyújtja a szalagot! - hangzik az akkorra már meg nem rendelői instrukció, bezzeg az ő kölcsön kapott lejátszójában rendesen működött, azt hitte ez valami professzionálisabb eszköz (írtam és mondtam hogy lakossági sima videó és nem voltak szövegértési gondjai!), meg hát azt hitte, rákészülök a műveletre. Arra, ami úgy működik, hogy VHS a VHS részbe, DVD pedig a DVD-be, rövid beolvasás után pedig működik, aminek kell. Szóval ennek kellett volna profibbnak lenni meg erre felkészülni, mint az orrsövény vagy a vakbélműtétre. Most már ezt is tudom, bár a lényeg és a tanulság mégsem ez.

Az ötlet meg a szűkös határidő onnan jött, hogy meg nem bízóm a tengerentúlról tett látogatást, a szülői házban bukkant pár videokazettára, és mivel ott nyugaton ilyen holmik szerinte már nincsenek, gondolta szerencsét próbál itt, Mucsaföldén vagy az Ugaron, ahol a Zetor meg a Zsiguli mellett itt-ott mutatóba akad még valakinek képmagnója. A dolog tényleg innen indult, hogy a magyar főváros elmaradott peremkerületeiből nem kell beljebb utazni a digitalizálandó családi képanyaggal. Ez, meg az évek alatt kialakult akcentus sokkal kevésbé zavart, mint az, hogy bár háromszor mondta el, hogy nem ért hozzá, és kétszer hallotta-olvasta, hogy nem stúdióeszközről van szó, mégis olyat kért számon, amivel nem rendelkeztem, illetve szükségtelen.

Igen, azzal a tudattal fog hazautazni és meghalni is, hogy a mucsaföldi néhai honfitárs fekete LG DVD-videója nyújtja a szalagot, a tulajdonosa pedig valami felkészületlen amatőr. Persze hozzá kell tenni, hogy mivel másik kazettával sem engedte a próbát, másik lejátszót sem tudtam volna a felvevősre csatlakoztatni, pedig egész pontosan további kettő készülékben lehetett volna még megpróbálni. Még mindig ne vessük el, hogy igaza van, de akkor meg miért nem volt mindegy, melyik kazettát teszem ELŐSZÖR a lejátszóba? (Ha amúgy egyformán féltette mindegyiket.)

A kínzó kérdés, miszerint ilyen fokú minőségromlás vár-e az én felvételeimre, nem hagyott nyugodni. Kerestem egy 2005-ben felvett filmet, amiről tudtam, hogy a hálószobai videóban nem sikerült kifogástalan minőségben megtekinteni, de sikerült DVD-re átvenni, majd hátravittem a harmadik lejátszóba. Azt a szintén 2005-2006- környékén felvett Hitchcock-filmet is belepróbáltam a három lejátszóba, ami csak a legkényesebb hálószobai videón vibrált egy kicsit, de kézi (távirányítós gombnyomkodás) tracking után ott is nézhető volt. Kerestem tehát kettőt filmet, HÁTHA nálam van a hiba, hogy a harmadik, immáron nagykorúvá lett Daewoo névre hallgató videó majd rosszul fogja lejátszani! Hát nem! Innen üzenem a tengerentúlra is, hogy a harmadik videóval filmklubot lehetne rendezni, a szalagok nyújtása pedig pontosan a kifogásolt DVD-video kombira jellemző legkevésbé.

Ugyanis: ha egy enyhén nyúlott szalag tartalmát óhajtja valaki megtekinteni, az akkor sikerülhet, ha a lejátszó erősebben csévéli, vagy feszíti meg a szalagot, mint az enyém. Plusz adalék, hogy a képmagnók gumigörgője 10+ év után általában szeret megkeményedni, ez szintén befolyásolja a szalagtovábbítást, NYÁVOGÁST is előidézhet. De még mindig ne szakadjunk el a mucsaföldi amatőr víziójától, és tegyük fel a kérdést: vajon egy szintén karbantartott stúdiómagnó (S-VHS) vajon hogyan viselkedik majd a megromlott minőségű felvétellel? És vajon: a kölcsönvideó tisztább volt-e mint az enyém, ami alig volt használva mert olyan kevés filmet kellett idáig digitalizálni? És ha tényleg, de tényleg nem sikerül elszakadni ettől a képzettől: vajon miért engedném egy teljesen idegen kazettáját a lejátszómba, ha a kárát nekem kellene megtérítenem? 

Hősnőnk várt néhány napot majd "hálából" letiltott - csakhogy biztosra megyek az algoritmusok ellen és kettő igazi (nem kamu!) profilom van, szóval úgyis hamar kiderül, ha valótlanságot terjesztene az ügyről. Kovács Kati pedig teljesen valós dolgot énekelt meg - kapaszkodjanak meg pontosan ötven esztendeje - mintha tudta volna, hogy megszületik valaki ekkortájt és majd 2019-ben tökéletesen ráillik:

Szívet cseréljen, aki hazát cserél!
Mert bárhogy él, s bárhol, csak félig él.
És bármerre jár, bárkit is talál,
más ott a csók, más a táj.

Tiltása legyen az ő félsikere. Duplán megdolgozott érte!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bandeenator.blog.hu/api/trackback/id/tr9214578846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása