Bandee blogja

Rejtett verseny

2008. július 21. 20:15 - Névtelen betelefonáló

Rejtett verseny

Milyen elektronikát vigyen nyaralni a mai fiatal? Erre a kérdésre is megpróbál választ adni az írás.
> 2004- 2006-ig a hordozható rádió-magnó szerves részét képezte egy baráti nyaralásnak. Legutóbb az erősítőre kötve hallgattuk, hiszen a CD/MP3 repertoárból maradtak ki zenék, melyek kazettán voltak, illetve rádiót is kiválóan lehetett rajta hallgatni. 2007-ben pedig az MP3-as CD-s rádió-magnó "versenyzett" a mobiltelefonnal.

A rádió-magnó (akár mono akár stereo), és a CD-s rádió-magnó szórakoztató elektronika, a mobiltelefon telekommunikációs eszköz. Előbbit közösségi "szolgálatra" (is) tervezték, utóbbit egyénre szabták. A szórakoztató elektronika specifikus, a fentebb említett készülékek zenehallgatásra valók.
A mobiltelefon telekommunikációs eszköz. Elsősorban telefon, másodsorban audio- video-és videolejátszó, "kivonatolt" játékkonzol is, amennyiben játékot is építettek bele. Az MP3 lejátszás, kamera, játékok, infravörös érzékelő, Bluetooth és a Headset az egyéni igényeket hivatottak kielégíteni, és maradéktalanul meg is teszik azt.

Utóbbi kategóriát manapság, amikor kihangosítjuk a telefont, és zenét próbálunk hallgatni rajta, megpróbáljuk közösségi igényekre használni. A (CD-s rádió)magnó viszont nem tud mást. Csak zenét szolgáltatni. Ha mindkettőt elvisszük nyaralni, a szórakoztató elektronika alulmarad(hat). Nem direkt. Egyszerűen gombnyomkodással meg lehet keresni a zenét a telefonban, emellett sokat is tárol.

Verseny van, ha nem megfelelő típust választ az ember. Ha sima hordozhtaó magnót (pl. Unitra MK235) vinnénk, jogos lenne, ha 2008-ban a technkia "lepipálná".
Sima rádió-magnó: hordozható, könnyű (nem úgy mint a régi magnó), van fülhallgató kivezetése, erősítőre köthető, egy discman-nel jól "osztozik" az erősítőn, a vízparton a saját hangereje is elegendő.
(MP3-as) CD-s rádió-magnó: főként az MP3-as változat praktikus. Ennek a fajtának önmagában is elég jó hangja van, így erősítő sem szükséges hozzá. Ugyanúgy hordozható, tehát nem csak házon belül alkalmas közösségi zenehallgatásra. Nem nélkülöz egyetlen hanghordozó-fajtát sem. 2007-ben valahogy mégsem volt abszolút "befutó".
Mobiltelefon: legalább 128MB-os bővíthetőség, 1,3-3,2MPiixel felbontású kamera, MP3 lejátszás. Mindezt kis méretben egyénre szabva. Ha egyik/másik készülék többet tud, a tulajdonosok hajlamosak akár versengeni is egymással. Ezzel együtt mérete miatt közösségi funkciót is próbálnak szerezni neki. Ezen a ponton képvisel más álláspontot a rádiógyűjtő, aki specifikus készülékkel hallgat zenét...

A felsorolást nézve a típus számít. Noha egy-egy készülék mögött komoly gyűjtői javító/felújító munka áll, a gyakorlati használat már nem ezt követeli meg. Gyakorlatban praktikus az utolsó két típus. Együtt. Egyikkel sem kiváltva, helyettesítve a másikat. Momdom ezt rádiógyűjtőként, korszerű mobiltelefon tulajdonosaként. Mindent a maga helyén és funkciójában. Egy nagyobb készülék a közösségért, közös zeneélményért, mobiltelefon pedig minden egyéni szórakozásért.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bandeenator.blog.hu/api/trackback/id/tr50578785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

..::Froschlama::.. (törölt) 2008.11.28. 17:04:24

Ezért használok én külön telefont és külön iPodot. Gyülölöm a mobilomat olyanra használni amire nem jó...
süti beállítások módosítása