Bandee blogja

Magyarabb a magyarnál(?)

2008. március 09. 20:44 - Névtelen betelefonáló

Magyarabb a magyarnál(?)
 

Kétélű a cím, eként is fogom a kérdést tárgyalni, természetesen szubjektív állásponton keresztül.

A "pirézes" felmérés szerint a határon túli magyarok elfogadottsága 96%-os. Ennyien fogadnánk be őket.
Azonban ha a gyakorlatot nézzük, már mással találkozhatunk: ha nem értünk egyet valakivel, legjobb védekezés a támadás alapon lerománozzuk/leszlovákozzuk (stb) azt, aki nem az anyaországban született. Mindezt az egyet nem értés vagy a vélt tájékozatlanságra hivatkozás jegyében.
Ha egymás mellé állítunk két magyarul beszélő embert, akcentus/tájszólás nélkül bizony nehezen állapíthatjuk meg, ki hová való!
 
Ha külföldről nézzük az aktuális helyzetet, bizony kívülről sokszor jobban látszik! Aki nincs benne egy vitában, (itt: nem az adott országban él) kívülről jobban átlátja azt, és indulat néllkül adhat igazat valamely félnek, amennyiben annak igazát egyértelműnek látja.

> Felvetés lehet, hogy aki nem járt még Magyarországon, miért vallja magát magyarnak, miért "magyarabb", mint az anyaországiak.
Erre a válasz kézenfekvő: azért, mert az illetőt magyarnak nevelték, magyarsága megőrzőséért meg kell(ett) küzdjön. Akarata ellenére került határon kívülre, nem tehet róla. Amúgy pedig lehet hogy többször is járt már itt, sőt van olyan is, aki tudatosan az anyaországban tanul tovább!
Pozitív megítélésemet több, személyes ismeretségből származó példával is alá tudom támasztani, de ezeket nem kívánom vitára bocsátani, így ezekre nem is térek ki, tekintettel a téma érzékenységére is.

Sokan sértőnek érezték 2004 december 5-ét. Sértőnek, hiszen velük riogatták a magyarországiakat. Invázióval. Pedig áttelepülni nem egyszerű, gondoljunk az ingatlanvásárlásra, munkalehetőségre, és nem utolsósorban a "papírmunkára".
Akinek valóban létszükséglete, az amúgy is megteszi, vagy már meg is tette.

Viszont megoldás is kínálkozik arra az esetre, hogyha valakit bármilyen hátrányos megkülönböztetés érne azért, mert nem magyar állampolgárságú: állampolgársági vizsgát tehet.
Információim szerint ez a magyar nyelv, alkotmány és történelem alapos ismeretéből áll, ám nem feltétlenül igazságos az, ki teljesíti elsőre sikeresen a vizsgát.

Mivel szintén érzékeny téma, pont emiatt csak nagyon röviden érinteném a Gárdát. Elvi elgondolása jó, miszerint a magyarokért, azok érdekvédelmében jött létre. Kivitelezésében viszont találhatunk hibákat. A megfelelőtlen (szándékosan írom ezt) működés, tevékenység ellenérzéseket kelt, és a magyarságot, a magyarnak létet ismét negatív színben tünteti fel. Negatívnak kontextusban azt az érzést, léttudatot, ami egy határon túliban becsülendő, vagy jópáran becsülünk.

Majdnem kihagytam, de érdemes szót ejteni az ún. hungaristákról is. Maga az eszme, mint olyan létező, ennek - akit mélyebben érdekel - érdemes utánanéznie.
Azonban "művelőik": inkább öltözékükkel szemléltetik gondolkodásmódjukat is. Önmagában még ez nem lenne baj, de akadt köztük olyan, akinek a honfoglalás évszáma is gondot okozott...
Ez alapján sejthetjük, hogy a mélyebb érzéseknek belül kell lenniük, és nem kívül a ruházaton. Különböző felsők viselése kifejezetten provokatív lehet. Még akkor is, ha az önmagában még nem tartalmaz "összecsapást" kiváltó jeleket, "mintázatot". Értem ez alatt a sima Nagy-Magyarországos pulóvert, amin CSAK az van, és más NEM. (Ami ezen kívül esik az már-már mondható provokatívnak.)

Tehát azt, hogy ki a magyarabb és kinél, vélemyényem szerint ne döntsük el, főleg ne ilyen alapon. Helyt állni mindenhol kell, bárhol is éljen az ember.
Magyar és magyar között elvben különbség nincs. Gyakorlatban pedig...  na erről  lehetne hosszas vitákat nyitni, azt gondolom sokan  sokféle tapasztalatról számolnának be.
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bandeenator.blog.hu/api/trackback/id/tr25373099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.03.09. 23:44:46

hú de jó irás. Több ponton egyezik az enyémmel. A magyarságot igy ragozni, hogy magyar, magyarabb, legmagyarabb - veszélyes dolog. Hiszen mit jelent az, hogy valaki nagyon magyar? Azt, hogy tudja az összes királyt, uralkodót, évszámmal együtt? Vagy a legtöbb adót fizeti be az államnak? Netán háborúba indul az ország érdekeit védve? Ezernyi vetülete van a magyarságnak, a jó magyarságnak. Én azt hiszem, hogy aki jó ember, az jó magyar (és jó hottentotta, ha annak érzi magát). Egy bizonyos szempontból 'magyarabb' az, akinek meg kell küzdenie a magyarság megtartásáért: őbenne van annyi nemzeti öntudat és hazaszeretet, hogy megküzd érte, nehézségeket is vállalva megtartja magyarságát. De ez csak egy szempont a sok közül, noha dicséretes, hogy ezt sokan vállalják a környező országokban.

Az állampolgársági vizsga nagyon jó dolog, pedig sokan felhozzák, hogy 'de sok ideszületett magyar nem tudna válaszolni a kérdésekre'. Hát kapásból biztosan nem, de a vizsga nem is az a műfaj, ahol kapásból kell válaszolni. Készülni kell rá. És igen, ha egy erdélyi magyar véglegesiteni szeretné a letelepedését és állampolgár akar lenni, akkor nem árt ismernie az államigazgatást, a szavazások rendszerét, hogy tudja, hogy működik az állam. A történelem, nyelv, nem hiszem hogy nagyobb gondot okozna.

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2008.03.10. 09:28:26

Egy fontos bekezdés kimaradt tegnap, bár a címmel releváns.
Az utolsó előtti bek. most került be, egy nem elhanyagolható oldala a képnek.

flexsnake · http://flexsnake.blog.hu 2008.03.21. 12:09:07

,,A "pirézes" felmérés szerint a határon túli magyarok elfogadottsága 96%-os. Ennyien fogadnánk be őket."
Ez egy elég megtévesztő dolog, ugyanis a befogadás alatt ha azt értjük hogy jelenleg külföldi állampolgárok minden előzmény nélkül csupán magyar származásukra hivatkozva állampolgárságot kapjanak akkor ezt a magyar lakosság kb. 0,000001%a támogatná.
,,Ha egymás mellé állítunk két magyarul beszélő embert, akcentus/tájszólás nélkül bizony nehezen állapíthatjuk meg, ki hová való! "
Javaslom nézz utána a magyarországi tájszolások és nyelvjárások kérdésének.Jelenleg legalább 40féle egymástól jól elkülöníthető stílus létezik csak az országon belül.Ha egy erdélyi beszél magyarúl azt azonnal ki lehet szúrni és még csak jó fül sem kell hozzá.
,,Ha külföldről nézzük az aktuális helyzetet, bizony kívülről sokszor jobban látszik! Aki nincs benne egy vitában, (itt: nem az adott országban él) kívülről jobban átlátja azt, és indulat néllkül adhat igazat valamely félnek, amennyiben annak igazát egyértelműnek látja."
Hát persze, mi például azonnal meg tudnánbk oldani mondjuk az amerikai törvényhozásban meglévő hiányosságokat mert rohadtúl értünk hozzá.Valószínűleg az afrikai belpolitikát is világosabban látjuk mint az aki ott él :D Ugyanmár...
,,Mivel szintén érzékeny téma, pont emiatt csak nagyon röviden érinteném a Gárdát. Elvi elgondolása jó, miszerint a magyarokért, azok érdekvédelmében jött létre."
Hatalmas tévedés!Magyarországon magyarokat képviselni értelmetlen dolog.A gárda azért jött létre hogy fasiszta , rasszista neonáci eszméikhez gyengeelméjű embereket gyüjtsön elitélt bünőzők között.
Gyakorlatilag nem csak a határon kívüli más állampolgárságú de magyarajkú lakosok között van különbség hanem határon belül is.Ami káros ha a bentiek erőszakolják meg gondolatilag a kintieket és fordítva is igaz.Én nem kívánok belefolyni romániai belpolitikába, nyilván sem rálátásom sem jogom nincs hozzá, ugyanígy a kintieknek sincs semmilyen beleszólási joguk.Az a magyar aki állampolgárságát tekintve magyar.Ha román állampolgár akkor lehet bár magyar származású, magyarul beszélő de nem magyar mert ő más állam polgára.Ez az amit képtelenek felfogni.Lehet kissebb magyarpországot feliratú polóban is szambázni csak attól nemhogy jhobb lenne hanem egyenesen ellenszenvet vált ki.Mi lenne ha anglia mondjuk nyilvánosan fellépne amerika ellen és követelné vissza a gyarmatokat vagy csak a lakosság tenne így....Ami elmult az elmult.Le kellene zárni végre.

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2008.03.21. 22:39:13

Arról beszéltem, ha valaki FIGYELI Mo. belpolitikáját, az látja, mi értendő alatta.
Nem fogja kedvelni a baloldalt, azt gondolom. (Nyilván a szélsőjobbot se)
Nyilván nem fogok belszólni Amerika törvénykezésébe.
Akkor lehetne BÁRMI véleményem róla, ha utánaolvasnék, és figyelném. Tehát tájékozottság szükséges.

A Gárdás részt olvasd tovább:
kihagytam: ELVILEG azért volt rá szükség, h legyen önkéntes haderő!

A magyarság kérdését szándékosan hagytam nyitva: kinek mit jelent.
Én nem papírforma szerint ítélkezem. Fekete Pákót valószínűleg akkor sem tekinteném magyarnak, ha állampolgársági vizsgát tenne.
süti beállítások módosítása