Bandee blogja

A közlekedés kultúrája

2008. február 26. 18:07 - Névtelen betelefonáló

A közlekedés kultúrája- avagy egyéni közlekedés keleti autóból nézve


Amennyiben ilyenről itt a fővárosban beszélhetünk, abban az esetben kifejteném az egyéni és a közösségi közlekedés kultúrájára vonatkozó álláspontomat.
>

Kezdjük az egyénivel. Azon belül az autósokkal. Ebben a cikkben ezzel foglalkozom.
Azt már a Skoda 120 idején megtanulhattuk, hogy bizony egyeseknek a nyugati "verda" bizony többet ér. Ezt ráfoghattuk az autó életkorára és feltételezett végsebességére. Azonban az egyéni közlekedés közel másfél éves kényszerszünete után jött a döbbenet 2005 decemberében: a kultúra nemhogy változott, egyenesen romlott!! Ahogy korábban egyesek semmibe vették a KGST gyártmány Skodát, úgy most talán még annyiba sem veszik a Suzuki Swiftet, annak is a régebbi fajtáját. Tegyük hozzá, sok szaladgál belőle az utakon. Kedves "felső tízezer", tessék ehhez hozzászokni!!
Mielőtt valaki nagy adag önsajnálatra vagy önszolidaritásra számítana, hadd tegyem hozzá, nem erről van szó.

A jelenség általános, mára már élhetetlenné teszi Budapestet, a közlekedést látva pedig nem gyalogos- és kerékpárosbarát, sőt, egyenesen visszataszító!
Vegyük sorra:
a gyalogosokat nem engedjük át, vagy csak nehezen. Egy-egy átkelésre sokat kell várni, és a zöld jelzéskor is körül kell nézni. (A gyalogost a kerékpáros is tarolja, hiszen ahol a bicikliút és a gyalogosjárda szűk, ott ez elkerülhetetlen. Szolgáljon példának a Váci út)

Aztán index nélkül bevágunk a másik elé. Nemcsak a KRESZ szerint szabálytalan, de még balesetveszélyes is. A szándékot JELEZNI kell!! Kötelező!! Ez pedig egyfajta tiszteletként sem jár ki azoktól, akik úgy gondolják, CSAK ŐK a valakik az úton, csak ők vannak, más nincs, nem is létezik, de egyébként is: minek van a világon egyáltalán?
Tehát irányjelzés nélkül közlekedünk.

A buszt a megállóból nem kiengedni már ALAPnak számít. Minek ide még az is? Nem elég a sok "hülye" kamion meg teherautó? (Ami nem utolsósorban árut szállít a primitív honfitársunk közelében lévő élelmiszerüzletbe is).
Nem, megelőzni nem lehet, mert azzal értékes másodpercek mennének el. Gondolják ezt, akik talán csak hírből ismerik a KRESZ-t. Pedig a szabályos az, ha kiengedik a megállóból, és utána megelőzik, természetesen index használatával. Mindemellett ők is kerülhetnek abba a helyzetbe, hogy a buszt vegyék igénybe.

Parkolás: a szerintem Budapestre nem való terepjáró tulajdonosainak aztán mindent szabad. De a BMW-seknek is. Elnézést azoktól, akiknek ilyen autójuk van, és KULTURÁLTAN közlekednek, de ők állnak fel a járdára a gyalogosok közé. Nem is egyszer!
A gyalogos meg kerülgetheti a járdán SZABÁLYTALANUL parkoló autót.
Az autós szintén. Elakadásjelző nélkül állnak az út közepén. Ha használják is, akkor is helyet vesznek el a szabályosan közlekedőktől, legyen ez főút vagy mellékutca.
De kanyar szélére is lazán állnak. Oda, ahol az autó kilóg, és nyilvánvalóan zavarja a szabályosan kanyarodókat.
Bizonyos esetekben mentségül szolgáljon, hogy például a panelházak előtt nincsnek felfestve a parkoló autóknak szánt helyek. Ezért lehet ferdén, és "hülyén" beállni, a másik hazaérkezőnek lehetőséget sem hagyva a helyfoglalásra!!

A legzavaróbb talán a dudálás. Mert ezt nemcsak autóban (jelen esetben utasként) ülve tapasztalom, hanem nap mint nap hallom is. Eléggé zavaró!
Vegyünk példának egy vasárnapot! Senki nem siet munkába, csúcsforgalom elvileg nincsen, minden körülmény adott a kulturált közlekedésre, de mégsem!!

Dudálni márpedig KELL, anélkül az úton alszunk! (Kispárnát meg ugye nem hordunk!!) Jelezni kell, hogy "Öreg, útban vagy!! Menjél már...!!" (A többi profán kontextust a kedves olvasó nyugodtan gondolja hozzá.)

KELL, méghozzá mindig! Az utca csendjét fel kell verni! Nem a szabálytalanság ilyen formájú alkalmi szóvátételére gondolok, hanem arra, mint bevett KELLEMETLEN szokásra!
Szolgáljon itt két példa: Mellékutca, a másikra nézve magasabbrendű. Jön egy VW Passat/Golf(?), régebbi típus. Lassít, hogy a már előre észrevett autót beengedje. A mögötte lévő AUDI A4 rádudál, "mégis hogy gondolod ezt? Itt alszunk? ANYÁD!!"
Így legyen az ember Budapesten udvarias bárkivel is. A forgalom akkor épp gyenge volt, meg lehetett volna várni, hiszen a várakozó is türelmes volt, ismerte a körülményeket.
A másik: szabályos balra kanyarodás, az index kint van. Erre DUDÁLÁS megint, mégis hogy képzeli, hogy kanyarodással lassítja a forgalmat. Megjegyzem, az illető amennyire lehetett, lehúzódott, és egyértelműen jelezte a szándékot. Tehát NEM lehet sem szabályosan közlekedni, sem pedig egy udvarias gesztust megengedni!

Ha kell, ha nem a jelzőkürt szól, működtetik, senkire és semmire tekintettel nem lévén.
Mi pedig hallgathatjuk, akár este is, hiszen este, vasárnap, ünnepnap ez mindig van.
Valakinek mindig szidják a szülőanyját, valaki mindig hülye, valaki mindig egy lassú tetű, és egyébként is...

"Legszebb öröm a káröröm" alapon jóleső érzés látnom a 4-6-os villamosból, amikor a sok bunkó (igen, a körúton azok járnak, ld. parkolás, azt is ÚGY intézik, meg nem engedik ki a másikat) ott dudál, nem tud haladni, a villamos meg mint a nyíl elhúz mellettük.
Ilyenkor kérdezem: Megéri??

Hiszen állítólag többen csinálják azt, hogy az autót valamely külkerületben hagyják, ott ahol biztonságosan leállítható, és lehetőleg tömegközlekedési csomópont is egyben, és BKV-val folyatják útjukat. Így is lehet. Többeknek kellene így tenniük. Talán a belváros is élhetőbb lenne, a külkerületekben meg lehetnének P+R parkolók.

De ez a forgalmilag kinőtt Budapesten csak álom marad. Addig, amíg a tömegközlekedést állami oldalról nem "divat" kellőképpen támogatni, addig ezt az alternatívát nem akarják majd igénybe venni. Inkább anyáznak és dudálnak a dugóban, a többiek meg hallgatják, jó esetben vigyoroghatnak a villamosról: "Most ez jó nektek?" Vagy már azt sem. Vigyorra, mosolyra is csak a lenézett vidéken telik.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bandeenator.blog.hu/api/trackback/id/tr13355456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Edit 2008.02.26. 20:17:44

Motorosok. Őket ha jól olvastam nem említetted. "Motoros" család tagjaként, sokmindenől értesülök, ami a motorosok és autósok közlekedését érinti. Elsősdlegesen az ő harcukról. Megnövekedett mostanában a motoros balesetek száma. Miért? Tisztelet a kivételnek, de akiből motortulajdonos lesz , nehezen állja meg, hogy ne előzzön akkor, amikor nem kéne, hiszen ő "kisebb" és elfér. Sokan szeretik kipróbálni a sebességet is, arra nem alkalmas helyeken is. Az a tapaszalat, hogy mintahogyan az autósok a kerékpárosokra ill. esetlegesen fordítva, úgy a motorosok és autósok sem figyelnek kellőképpen egymásra. Elítélem az ész nélkül gyrsan hajtó motorosokat, és a figyelmetlen, motorosokat nem szerető autósokat is. Lehet, hogy sokan vanak akikknek minkettő járműből is kijutott, talán ők szolidárisabbak egymással. Mindenben, így a közlekedésben is fontos, hogy egymásra odafigyeljünk, legyen az bármilyen járművel közlekedő ember. Vigyázzunk egymásra az utakon is!
süti beállítások módosítása