Bandee blogja

A népszavazás és a politika irányába eltolódás

2008. február 20. 21:24 - Névtelen betelefonáló

A népszavazás és a politika irányába való eltolódás

 

Már nem először fordul elő, hogy itt a blogon politikai nézeteimnek adok hangot. Ebben a kérdésben konkrétan másodszor. Írtam már a népszavazási ellenkampány számomra visszataszító formájáról, amit a kisebbik kormánypárt "művel". A nagyobbik is kampányol, viszont abban a formában jóval mérsékeltebb.

>

Ha jobban megvizsgáljuk, előttünk van egy háromkérdéses népszavazás. Az ötlet a Fideszé volt, még 2006. október 23-án vetették fel, hogy - látva a társadalmi helyzetet meg a morális válságot - népszavazást kezdeményeznek a társadalmat igen érzékenyen érintő megszorításokról.
Azóta több mint egy év telt el. Népszavazást pedig CSAK akkor lehet kiírni, ha legalább 200ezer érvényes aláírás megvan hozzá, valamint a kérdések egymásnak nem ellentmondva, rendesen megfogalmazva szavazásra bocsáthatók. Így indult útjára az aláírásgyűjtés. Össze is gyűlt, jóval több, mint a szükséges mennyiség. Na, itt álljunk meg egy kicsit. civil szervezetek is gyűjtöttek aláírásokat. Ugyan bár a szavazást PÁRT kezdeményezte, azért az társadalmi támogatás nélkül nem valósulhatna meg. Égető kérdések, nem is kellett kétszer mondani.
Ezt a társadalmat pedig immáron két oldalról is rángatjuk. Szavazz igennel/nemmel! -  Mondják pártjaink. Attól függ, hova tartozol, mivel szavazol. Ez pedig már politika. Itt kötnék bele: politikát csinálunk abból ami társadalmi érdekünk. Mi most POLITIKÁRA mondunk megálljt, azt kérjük, ezt így ne! Nem pártra vagy az ellen szavazunk!! Az, hogy lesz-e következménye, más kérdés! Egyszerűen az emberek azért írták alá, mert érdekli őket, róluk van szó! Az is aláírt, aki várhatóan nemmel szavaz! Azért, mert úgy van vele, hogy mondjuk ki népszavazás útján, mit szeretnénk.
Most pedig kampány és ellenkampány folyik. Miért? A szavazatunkért. Egyfelől: nehogy megálljt merészelj parancsolni! Másrészről: mutasd meg, hogy nem vehetnek semmibe! Mutasd meg, hogy szar a kormány!
Azért valljuk be, hogy az ellenkampány nagyobb pénzből folyik. A szavazást MI kértük, párt kezdeményezte. Sem kampányra, sem ellenkampányra nem szorulunk! A mi pénzünkből megy. Tájékoztatnak és félretájékoztatnak. Érdekes, pont egy időben teszik a szavazással. Nem gondolom, hogy fényespapíros kiadványon kéne megismerjem a "reformokat", pont most, pont ekkor! Adták volna ki akkor, mikor ezt az egészet elkezdték!! Akkor, idejében, hogy tudjam mi ez! Persze a megérthetősége és a pontossága relatív.

Szavazni saját érdekem vagy ellenérdekem. Szimpatikus kampány számomra a Fidesz oldalán beugró kis "izé", amiben azt kérdezik : elhitted? Bedőltél? Elmész? Szavazol? BUZDÍTANAK, BÁTORÍTANAK, de CSAK sugallnak. Nem befolyásolnak. Legalábbis ezzel. Mert ahol tudnak, ők is megteszik. De ha ellenkampány, meg "tájékoztatás" van, akkor kampány is kell. Tudom.
A baj, hogy politika lesz belőle, nem pedig szavazás. Sokan azért nem mentek el, mikor a kettős állampolgárságról volt a népszavazás, mert politika lett belőle. Becsapták az embereket, és joggal bántották meg a határon túliakat. Sokan ma is megbántva érzik magukat. (Bár azért kiheverték.)
Ha a figyelem nem terelődik el a lényegről, úgy hiszem EREDMÉNYES, és ÉRVÉNYES lehet a népszavazás. Ha pedig elkenjük a valódi lényegét, mint azt 2004-ben tettük, akkor lehet, hogy nem leszünk elegen, és azért nem tudjuk életünket befolyásolni. Pedig jó lenne hinni abban, hogy ez sikerülhet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bandeenator.blog.hu/api/trackback/id/tr23347749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása