Bandee blogja

Aktualitás

2015. november 13. 22:53 - Névtelen betelefonáló

„Nagyon bonyolult és stresszes problémát” oldana meg az a pluszszolgáltatás ami egyelőre legnépszerűbb közösségi portálunk csevegőalkalmazásának extra funkciójaként jelenik meg nemsokára. Miután ez a hír napvilágot látott, aligha gondolta volna az átlagfelhasználó, hogy kontinense valami egész mással kénytelen szembenézni, ami mellett ez igazán apró csekélység marad, nemhogy stresszes probléma. Aztán jött az a hír, hogy hamarosan jönnek az öntörlő üzenetek, és a világ történései pedig azóta sem álltak le egy percre sem... 

De hogy mégis mi ez a két dolog, és mi ezekben az aktuális, (miközben ezt a posztot már háromszor aktualizáltam), nézzük sorban.

1.

„...a Photo Magic átnézi a telefonnal készült képeket, felismeri az ismerősöket, aztán megkérdezi, hogy nem akarjuk-e elküldeni nekik a programon keresztül a képeket, amiken rajta vannak.(...) Mivel az arcfelismerés össze van kötve a Facebookkal, ez mostantól elég egyszerű lesz, ha pedig többen vannak a képen, egyből csoportüzenetet ajánl majd fel. (...)

A Photo Magicet külön kell majd bekapcsolni, nem automatikusan érkezik. A beállításokban egyébként kikapcsolható, hogy más emberek be tudjanak jelölni minket.” (index.hu)

Szívesen letudnám annyival, hogy ennyire szelektív memóriája egyetlen élő embernek sincsen, hogy posztolni akarná, de elfelejti elküldeni, valamint hogy a Messenger meg az alapalkalmazás a legnagyobb memóriazabálók közé tartozik, és egy program se kotorásszon a dolgaim között, de azért a téma mégsem merül ki ennyiben.

Mindenesetre azért most rövidítek a mondókámon, és egyből kérdezek: ha már közkinccsé óhajtom tenni a képeket, nem kézenfekvő, hogy előtte, (ha a minőség is számít, akkor e-mailen) elküldöm az érintetteknek vagy megosztom az idővonalukon? Aztán pedig ha nincs időm fotókat válogatni és a telefonos képeken utómunkát sem óhajtok végezni, akkor sem bízom egy alkalmazásra, hogy szétküldözgesse helyettem. Én amolyan régimódi fajta vagyok, aki szereti legalább leválogatni, hogy mégis kicsoda-micsoda, mikor és hol „került rögzítésre”. És szakértők is valami kísértetiesen hasonlót módszert javasolnak:

Figyeljünk, mit osztunk meg

– A személyes adatok védelmének talán legfontosabb eleme a titkosítás – mondta lapunknak Stefan Tanase. A Kaspersky Lab vezető elemzője szerint pedig az internetfelhasználóknak kétszer is érdemes meggondolniuk, milyen személyes információkat (adatot, képet vagy videót) töltenek fel magukról az internetre, s ezeket kikkel osztják meg. Ami ugyanis egyszer felkerül a világhálóra, az tulajdonképpen szinte letörölhetetlen... (mno.hu)

2.

Szerencsére "fészbukék" időközben meglebegtettek valami sokkal szimpatikusabbat, mégpedig az öntörlő üzeneteket. E funkció lényege, hogy a csevegőben váltott (és arra kijelölt) üzenetek egy óra múltán törlődnek. Ami több szempontból is előny, legalábbis szerintem. Mert két héttel később kit érdekel, hogy hova szerveztünk találkozót ezt megelőzőleg? Vagy vajon minden (magán)beszélgetésünk annyira fontos, hogy hetekkel-hónapokkal-évekkel később nézegessük? Akad közte kedves emlék, de olyan is, amit megbántunk leírni. Meg aztán ha csak egyszer fordul elő, hogy nem jelentkezünk ki egy gépről, és valaki véletlen vagy szándékosan turkál a beszélgetéseink között, szlengesen szólva nem túl nyerő. 

Aztán van, amikor profi szinten, nagy tételben mégis "oké". Mert a most íródó történelem bizony megmutatja, mikor tehet jó szolgálatot egy hackerhálózat, amely amúgy akár a banki jelszavainkat is megszerezheti. Nevezettek (amúgy magyarul névtelenek) a nem is olyan régi múltban még egy magyar iskola honlapjával "szórakoztak", most viszont nemes a céljuk. Még akkor is, ha nem "jelentgetik" a "terroristafórumgyanús" honlapokat, hanem ők maguk teszik használhatatlanná azokat.

Ami viszont a közösségi oldalt illeti, alkalmazás ide, szakértő oda, továbbra is a nehezen meglelhető arany középút híve vagyok. Amikor a tartalom több és gyakoribb a nullánál, ám jóval kevesebb az óránkéntinél. Cserébe azonban vállalható, ízlés szerint követhető, némelyiken pedig kifejezetten érdekes, eredeti, ötletes gondolatok olvashatók. Még ha az utóbbi kategóriába csak egy szűk réteg fér be, erre az arany középútra volna jó minél több felhasználónak rálelni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bandeenator.blog.hu/api/trackback/id/tr328076918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása