Bandee blogja

Mi a szabadság? - vitaindító

2008. július 04. 18:32 - Névtelen betelefonáló

Mi a szabadság? - vitaindító

Maga a kérdés elég szokványosnak, mondhatni már elcsépeltnek mondható. Mégis egy ezzel kapcsolatos cikk kapcsán úgy gondolom, ismét egy új kontextusban érdemes megvilágítani. Itt most példák és kérdések következnek, döntsön az olvasó, mi minősíthető szabadságnak és mi nem,  hogyan értelmezhetők a felhozott példák.
> Az írás profán jellegű, azonban minden, a leírtaktól eltérő értelmezésnek szabad lehetőséget hagy.

"A külső kényszerektől való mentesség, az önmeghatározás, a döntés és a választás lehetősége. Külön aspektusai közül a cselekvés, illetve az akarat szabadsága egyaránt tárgya a filozófiának és a teológiának. A keresztény vallás felfogása szerint Isten az embert szabadnak teremtette, aki saját akaratából dönthet jó és rossz között, az ember akarata azonban szolgaivá lett, mivel önként teszi a rosszat" -  Magyar NagylexikonTermészetesen a meghatározás tovább is folytatódik, azonban most a fogalom legáltalánosabb meghatározása mentén indulunk el.
Az általam olvasott írás viszont a következőképpen értelmezi: profán kontextusban a szabadság az, amikor az ember azt tesz, amit akar, vallási értelemben viszont az, amikor NEM kell megtennie, amit nem akar.

Mit jelenthet ez? Ha az ember a képesítéséek megfelelő, általa választott munkahelyen dolgozik, akkor szabad, hiszen ott végzi munkáját, ahol azt szeretné. Szabad viszont úgy is, hogy nem kell általa nem akart dolgot végeznie. Nem kell nehéz fizikai munkát végeznie annak, aki hosszabb távon alkalmatlan rá, nem kell az angol tolmácsnak sem japánra fordítani, sem pedig vízvezetéket szerelni. Ebben az esetben mindkét oldalról szabad az ember, viszont nem beszéltünk a munkahelyi feladatokról, munkamegosztásról...

A másik eset: például e sorok szerzője úgy látja, sok a fölösleges agresszió, és nem óhajt összetűzűsbe keveredni például BKV-ellenőrrel, gúnynevén orkkal. (Félreértés ne essék, KIZÁRÓLAG azokat az egyéneket illetem e jelzővel, akik maguk kezdeményeznek verekedést). Ha az illető - hiába van szabályosan kitöltve a bérletem - belémköt, hogy megszegtem valamely utazási feltételt vagy mondjuk nem szállíthatok televíziót a metrón, akkor bizonyos értelemben korlátoz a szabadságomban.
Mert nem vihetem a TV-t, vagy valami (itt általa kitalált, de rámkent) dolgot műveltem. Nem csinálhatom, amit szeretnék. Szeretnék inzultus nélkül utazni, nem tehetem.
Ha testi erőt óhajt alkalmazni, akkor más értelemben is korlátoz szabadságomban, miszerint én nem óhajtok verekedni, kerülöm az indokolatlan agressziót, azonban önvédelem céljából mégis kell alkalmaznom.
Félreértés ne essék, bizonyos mértékben szükség van agresszióra, de nem koholt vádak alapján és nem intoleranciából eredően. Ez az állapot vagy átmeneti viselkedésmód szerves része a vér nélküli bunyós (itt értsd Bud Spencer- Terence Hill) filmeknek, részben ez szolgáltatja a humort is, viszont ami a filmvásznon szórakoztató, az a valóságban nem az, pláne ha az ember önszántából nem akar belekeveredni.

Az agykontroll úgy fogalmaz: azt mondd, amit akarsz! Ilyen alapon világi értelemben, és a fent a lexikonban leírt értelemben értelmezi a szabadságot. Ha azt mondom, szeretnék az éjszakai buszon nyugodtan utazni, és nem szeretném, hogy az "éjszakai ellenőrök" ledobjanak a buszról, mindkét módon kifejeztem az akaratomat. Persze a hajléktalanokat vagy a hangoskodókat ezzel még nem zártam ki.

Lehet, hogy egyáltalán nem is így kell értelmezni, "mindent szabad, ami nem tilos" (Bikini:Legyek jó) ez egy profán értelmezés a sok küzül, nem tárgyalta mondjuk a szabadságjog kérdését vagy amit a szó még jelent, a munkahelyi szabadságot sem.
Akik szerint már nem lehet újat mondani, azoknak is érdemes elgondolkodniuk: szabadok vagyunk? Minden értelemben? Mi a szabadság?

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bandeenator.blog.hu/api/trackback/id/tr28553628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shenk 2008.07.07. 18:52:38

Én nem gondolom, hogy a mai világban létezik még filozófiai értelemben vett szabadság (esetleg, ha az ember kivételesen gazdag). Társadalmi elvárások, kötöttségek, mind a magánéletben, mind a munkahelyen, iskolában, stb. Mondjuk a szabadság annyira relatív, hogy valaki érezheti magát szabadnak mindezen korlátok ellenére is, ha ebben a közegben is képes boldognak lenni.
süti beállítások módosítása