Bandee blogja

Okfejtő történet a gyerekről

2008. március 27. 22:43 - Névtelen betelefonáló

Okfejtő történet a gyerekről

Remélem, hogy amit leírok abból minél kevesebb fog újdonságnak hatni.  Ismerjük és hallottuk. De ez nem a "felnőtt" filmekkel kezdődik. Hanem korábban. A példakép a (rajz)filmhős. Az okozat pedig: többek között a tanárverés.bővebben: agresszió. Okot és megoldást vizsgálok közelebbről 2 írásban is.
>
A rajzfilm:azt kell mondjam, a Tom és Jerry már régi, lerágott csont, mai gyerek olyat már nem néz. Van jobb ("csobb" még nincs), agresszívebb azonban már van!
Felkel, és "élvezheti" már fél 7-től. Nézi és látja. Tiltani már nem lehet, illetve annak foganatja nincsen. Pokémon, Dexter valamint "matiné" társai "remek" társaság a reggeli órákra.
Akkor nézzük meg az elejétől: szülő megfelelő életkor betöltésével engedi nézni a macskát és az egeret. Mikor a gyerek már megkülönbözteti a valót és valótlant. Aztán az ő gyereke nézheti. Többet. Okos és nagy már ehhez. 3. eneráció már korlátlan nézheti, rajzfilmcsatorna is van, maratont is rendeznek kedvenc rajzfilmjéből! Nézi, és átveszi az agressziót.
Látja, hogy a szülő úgy kezel konfliktust, hogy DURR, odavág egyet. Ezt így is kell, gondolja a gyermek. A macska meg az egér, a kedves szülők is ezt csinálják, a nagyszülők csak ritkán. Az utcán is ez van. Dudálj, mutogass, anyázz nyugodtan! Csak így boldogulsz!  -  Látja ifjú hősünk. Fölkelt korán, arany helyett egy kis survivor taktikát lelt.

Aztán következnek az akciófilmek! Már az ajánlóból látja, hogy ez milyen "izgi". Ezt meg kell nézni! Szülő úgyis alszik, testvér (ha van) kicsi és úgyse érdekli, na akkor hajrá!
Látta az izgalmas beharangozót (mondjuk ahogy Bruce Villis Rockyként végigpofozza a népet, ja meg mekkorákat lőnek már a Die Hard részeiben. Olyan jó "zaftos". (Értsd: véres)
Nézi. Ha baja van, hát látta Rockyt, behúz az iskolatársának. Hát hogyne. Aztán még neki áll feljebb. Ugye ez a tekintély, ezt látta. Tanulta. Az elektromos "nevelőeszköz" ezt tanította. Aki szeretne "tanulni" még ilyen "praktikákat", az DVD-n is megveszi, vagy haverral átíratja. VHS derogál, luxus. Igaz a videó még talán le is játszaná, mert időnként havernál elromlik a gép, és rossz DVD-t ad haver2-nek. De hát ez már velejáró. A házimozi dübörög is! Az olyan jó! Még élethű is! (Nem magával a korszerű(bb) technikával van bajom, remélem azért érezhető az irónia.)

Miután havert befenyítette, lehet más után nézni. Utca, iskola. Ott lehet ezt igazán kipróbálni! "Rossz jegyet adtál b...meg?" NESZE! DURR! Mint a filmben! Fiúk, vegyétek már föl, ez tök izgi! Meg menő! Elő a kamerás mobillal! (Camcordert ne adjak?)
Itt az okozat. Van ennek másfajta oka is. Szocializációs.
Ezt viszont egy következő írásban tárgyalom.


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bandeenator.blog.hu/api/trackback/id/tr63399891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása