Bandee blogja

Gyalogos és autós A közlekedés kultúrája 5

2008. március 19. 21:14 - Névtelen betelefonáló

Gyalogos és autós A közlekedés kultúrája 5 -kultúrák találkozása

 

A gyalogos közlekedésről is érdemes szót ejteni, hiszen az elmúlt években ez is változott, méghozzá negatív irányba.
> Ma már - bevett gyakorlat szerint arra sem divat tekintettel lenni, akinek csomagja van. Elvárják, hogy az térjen ki az útból, aki visz magával valamit. Legyen szó akár bőröndről vagy csak szatyrokról. A bőröndös "változatot" csak hallomásból ismerem, és az alany sajnos azt tapasztalja, hogy kis híján fellökik, bőröndöstül.

 

Erre kiváló példa volt - talán 2006-ban - a gyors 7-es, amivel a Kelenföldi pályaudvarról mentem a Keletibe - lévén onnan indul a 30-as busz, tehát aluljárózni, lépcsőzni nem kell majd 8 nap csomagjával. A leszállás bajos lett volna, hiszen más is csomaggal utazott. Más megoldást nem látván leraktam utastársam csomagját, majd a sajátomat, bár utólag nehezen tudom elképzelni a jelenetet, hiszen mindkét utazótáska súlya erősen 20kg körül volt.

Másik tipikus eset amikor mindenki UGYANABBÓL az irányból szándékozik kikerülni a másikat. Többéves gyakorlat ez már. Van, amikor nem sikerül, bár "személyi sérülés" ezidáig nem történt.

Zebra: az átkelésre hosszú perceket kell várni egy gyalogosnak, ha a gyalogátkelőn nincs jelzőlámpa. Sőt, akkor egyenesen életveszélyes.
Aki nem kijelölt átkelőn próbál átkelni, az ne csodálkozzon, ha rá is dudálnak, bár ezt azzal is megteszik, aki a lámpa nélküli zebrán megy át! Tehát gyalogosból is van figyelmetlen, aki épp így akarja elérni a buszt vagy "csak" lusta aluljárózni. Ugyanakkor az élet megóvása NE múljon lustaságon!

Dohányzó gyalogos: szűk utcán ahol vagy amúgy is keskeny a járda, vagy "jól" odaparkolnak, sokan találkoztunk más azzal, hogy az előttünk haladó egyén, aki persze a mi tempónknál lassabban halad, éppen dohányzik. A füstjét pedig a kedves felmenőinek ajánlanánk figyelmébe legszívesebben. Na ekkor - bár nem feltétlen udvarias - előzzük meg az illetőt. Elvégre ne kelljen füstöt belélegezni még itt is, szívjuk mi a szmogot eleget.
Jogos kérdés tehát, hogy akkor hol dohányozzunk? Nemdohányzóként javasolnám az erre kijelölt helyeket, de az utcán mindezek ellenére sem lehet betiltani. Marad tehát a kerülgetés.

Gyalogos és kerékpáros: főként a járdából leválasztott kerékpárúton vagyunk kölcsönösen útban egymásnak, hiszen előszeretettel használjuk egymás "férőhelyét".
Hozzáteszem, ez véleményem szerint egy meglehetősen rossz kialakítás.
tehát a járókelő tarthat a biciklistől, biciklis meg attól, hogy fellöki az éppen arra járót.
Rendkívül rossz és keskeny járdát alakítottak (festettek) ki a Váci út egy szakaszán, ahol Újpest Városkapu felől lehetne elérni az odaépült ötbetűs áruházat. Ráadásul a visszautat már biztosan csomaggal tesszük meg, a vásárlói járatot ->>   http://bandeenator.blog.hu/2008/03/12/a_tesco_busz_es_a_turizmus_motivacioja ugyanis megszüntették, így az Újpestiek lemondhattak a csomagjaik központba szállításáról.

Amikor két "kultúra" találkozik: az eset egy VOLÁNBUSZ-megállóban, igen, a JÁRDÁN történt:
Taxis éppen felállt oda (ahova egyébként is szabálytalan), és épp tolatott. Rá egy gyalogos lábára!! Úgy gondolom, a bérautó vezetője pontosan az a személy, aki elég kilométert vezetett már ahhoz, hogy a tükörből a helyzetet felmérje, és JÓL lássa. - Nem tette.
Hősünk - trágárkodás nélkül szóvátette, mért kívánják ilyen módon fellökni. Legdurvább szó a tegező formula mellett - a "baromarcú" volt.
Ezt taxisunk meglehetősen rosszul tűrte, és utánament, az éppen ott található bank ajtajánál megpróbálta SZÁNDÉKOSAN fellökni az illetőt, ha már a véletlen után ESZÉBE SEM JUTOTT elnézést kérni!! Egy pillanatra úgy tűnt, ketten akarnak belépni ugyanazon ajtón a bankfiókba. Gondolom lökdöső hősünket a biztonsági őr küldte ki, aki aztán teljes nyugalommal beült autáójába, és DIREKT a járdán gurult végig (igen, a megállóban) hogy aztán a végén lekanyarodjon jobbra.

Azt hiszem, a történet kommentárt nem igényel.  Annyit azonban még hozzátennék: abban az országban, ahol egy miniszterelnök nem méltatta az ország népét arra, hogy elnézést kérjen tőle, miért tenné egy figyelmetlen taxis? Hiszen pesti szokás szerint mindig a vétkesnek áll feljebb!
Itt tartunk 2008-ban, a magyar főváros pontosan ennyire élhető, ahogy ebből az írásból ki is tűnik.
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bandeenator.blog.hu/api/trackback/id/tr19388408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Perillustris 2008.03.20. 21:49:11

Egyetlen dologba kötnék bele:

"vagy "csak" lusta aluljárózni"

Az elmúlt évtizedek hibás gyakorlatának eredménye az autók helyett a gyalogosok aluljárókba űzése-kényszerítése, a metrómegálló nélküli helyeken is.

Emberek tízezrei élnek súlyos mozgásszervi problémával, még többen vannak azok, akiknek "csak" átmenetileg van bajuk a lábukkal.

Ők nem lustaságból nem használják-használnák az aluljárókat, bár a többségük - jogos - elővigyázatosságból mégis ezt teszi, nagy fájdalmakat elviselve.

Az aluljárók közbiztonsági helyzete hab a tortán, vannak helyek, ahol 100x biztonságosabb átrohanni a többsávos úton, mint lemenni a föld alá.

Az ország szégyene ami évek óta akadálymentesítés címén (nem) folyik.

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2008.03.20. 22:10:15

Bár itt a szándékosan figyelmetlen gyalogosra kívántam felhívni a figyelmet, egyet kell értenem az előttem szólóval.
süti beállítások módosítása