Bandee blogja

Autómatrica vagy üzenet?

2008. március 04. 23:18 - Névtelen betelefonáló

Autómatrica vagy üzenet?


Bár személy szerint ritkán látok ilyeneket, azért röviden megemlékeznék róluk.
"Dudálj nyugodtan! Épp tárat cserélek." Szól az egyik. Célközönség egyértelmű: a dudáló, "haladni akarók", a minekvagyteott típus.
A tipikus gyorshajtóknak szóló írás: "Siess valaki már várja a vesédet!" Ez egyben lesúktó kritika is lehet a magyar egészségügy és a transzplantáció viszonyáról.
Kik teszik ki és kiknek?
>
Egy matricakészítő szerint az olcsóbb személyautókat "dobják fel" ilyenekkel. Ezzel azért némileg vitába szállnék: hiszen a régi autókon is, némelyiken mintegy poénképpen megtalálhatók ilyen feliratok.
Példa erre a Trabant. Bár a fővárosban kevés van már belőle, jó humorú tulajdonosa azért a környezete tudtára adhatja, hogy bizony ő is létezik. ("Itt kel tolni" stb...)
De ma már nem a Trabantot "szokás" utálni... Hosszú kritikát írhatnék erről, ennek rövidebb és kulturáltabb, tárgyilagos formája a "közlekedés kultúrája" c írásom első részében olvasható.

De vehetünk példának régebbi autókat: "régi, de legalább ki van fizetve" - ha sürgős, törd csak össze nyugodtan... gondolhatnák a státuszszimbólumokkal előzgető autóstársak is. (vagy egyszerűen a városban "jajdenagyon" sietők). Úgy gondolom, ha a járatkimaradásért /késésért reklamáló tömegközlekedőnek felrójuk, miért nem indul előbb, ugyanezt felróhatjuk a városban "száguldozó", index luxus alapon közlekedő "kedves" autósoknak is.

Megemlíthetném a sportdizájnt is, ami inkább "menőséget"  mint humort kíván közölni. "De igen ez is ér annyit és egyébként is az enyém hangosabb!" Valami ilyesmit közvetítenek felénk. Példa erre egy a Bécsi úton látott A__ rendszámmal kezdődő régi Porsche (kb 20éves). A TURBO felitatot feltétlenül rá kellett ragasztani, másképp nem kerek a világ...

A matricadivat kiindulópontjának Budapestet mondják. Ezt megerősíteni vagy cáfolni nem tudom. Annyi biztos, hogy különböző divatok vannak mint például a már lecsengett "Ízirájder öcsém!" (sic!) Nemrég még egy 4ütemű Trabanton láttam.

Üzenet vagy humor, mindenesetre jobb egy ilyet kiragasztani, mint szabálytalanul közlekedni...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bandeenator.blog.hu/api/trackback/id/tr7365964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása