Bandee blogja

Kampány a "józan ész nevében1"-egészségügy

2008. február 28. 11:04 - Névtelen betelefonáló

Kampány a "józan ész nevében"

 Elsőre jobb címet nehezen tudtam volna adni újabb politikai írásomnak.
A téma ismételten nem más, mint a népszavazás kérdései. Elolvastam a kérdésekről szóló, több "tájékoztatót" is, pro és kontra.
Akkor most gondoljuk is végig, mire is jó az SZDSZ által agymosással összefüggésbe hozott 3 kérdés.
>
Sokan úgy tartják, hogy a Fidesz a kormánybuktatásról "teteti fel" az embereknek a kérdést: "Megbukjon a kormány?" IGEN vagy nem? Pedig nem erről van szó! Ha a "reformot" le kell állítani, és a kormánynak NINCS más terve, akkor bukHAT. Okozat, és HATÓ IGE (középiskolás tananyag)! De ha nem bukik a kormány, miért is félünk ennyire egy ártatlan szavazástól? (Talán azért mert nem is olyan ártatlan bizonyos körökre nézve?)
Véltozatni kell, de nem így! Átgondoltan, a szakemberekkel is egyeztetve, hiszen ők látják testközelből azt, amiről a fűtött parlamentben döntenek felettük.

Mondják, hogy sokat járunk orvoshoz. Ha az ember beteg, akkor el kell mennie, hiszen rosszul érzi magát.
Szerintük ez sok! Pedig nem. A szűrővizsgálatok fontosak, ez IGAZ! DE!! Pontosan tudjuk, hogy pont ezeket hagyjuk ki (és ez is orvoshoz járkálás!!)
Ha pedig el KELL menni, akkor már rendszerint BAJ van! Ez nem fölösleges! Őszintén: ki az, aki több, fertőző beteg között akar ülni 3 órát pusztán azért hogy egy jót cseveghessen az orvossal? Szerintem SENKI.
Volt erre is egy példa: elmegy az ember vérnyomást méretni az orvoshoz. Ezt indokolatlan találkozó. Persze, hiszen nincs is ilyen, vagy ha van is azt M.L. volt eü. miniszter is egy kezén számolja!
Mivel vérnyomást SEM mérünk, akkor jutunk el az orvoshoz, amikor már panaszt okozott! Tehát pont azaz, hogy KEVESET járunk az orvoshoz, hiszen erről a problémáról sem tudunk.

Vizitdíj: csökkenti az indokolatlan vizitet. Ilyen pedig nincsen (kivétel hipochonderek). Az indokoltat viszont annál inkább. Így fordulhatott elő, hogy vidéken egy idős beteg, akinek lefagyott OTTHON (igen, a fűtés nélküli házban!!) a lába, nem jutott el az orvoshoz! (A fagyás miatt-e vagy amúgy sem volt pénze, azt már nem tudom, bár mindkettő kizáró ok lehet önmagában is.)
Vizitdíj valami helyett(!!) van, amit onnan kivontak. Aztán külön számolgatva a TB-től (igen, azt minden dolgozótól vonják kivétel minimálbéresek!!) persze hogy kijön ez az összeg. (külön számoljuk, ami eddig benne volt a tb-ben).
Visszaigényelhető: persze úgy van kitalálva hogy csak 20 AZONOS típusú vizsgálat ára. Ilyen pedig ha az embert kivizsgálásra "zavarják" el, akkor ilyen nemigen van. Tehát az áll érte sorba, és fogja visszaigényelni több mint egy évre visszamenőleg, akinek konkrétan kenyérre sem telik majd. (Erről leírhatnék egy példát, de terjedelem miatt itt nincs rá mód).

De hogy értsük, miről van szó: tegyük fel, hogy bruttó bérünkből vonják a BKV bérletet. Vonták eddig is és ezután is fogják. De mivel nullszaadóssá meg nyereségessé akarják tenni, ugyan már fizessünk minden járműhasználatért mondjuk +50 Ft-ot. Ja, számla is jár ám érte!
Ne látogassuk meg szüleinket/nagyszüleinket, ne járjunk vásárolni, kirándulni, ne használjuk feleslegesen a tömött járatokat! Csak munkába meg hazafelé. Na, ilyen ez.
Hálapénz: volt, van és lesz. 300Ft nem azonos egy borítékba tett 5ezressel vagy többel! TÉNY, hogy egy specialista kap, míg egy laboros nem. De ez NEM oldja meg a problémát!!!

A napidíjat most csak röviden említeném, ott a gyümölcs helyett az eladósodott kórháznak elkelne az a kis összeg máshol. (Meg több is, meg egyébként ez is része a TB-nek!) Gondoljunk arra, hogy a radiátorszelepek nem működnek (jól) minden kórteremben, vagy a WC-t (igen, ez az ember méltóság része, hogy kulturáltan használhassuk!!) nem lehet lehúzni, az ajtaját pedig zárni. Ja, és a szagról se feledkezzünk meg. De nem, ide széfek kellenek! Kint van egy bokor, meg öltözzünk fel. Minek lehúzni vagy rendesen fűteni? (Az átlagpolgár meg cseréljen nyílászárót az otthonában! Mindjárt megoldódik a probléma! Erről is lehetne vitát nyitni, de ezt a kérdést nyitva hagyom egy másik írás számára).

Következő írásomban pedig a tandíjjal folytatom.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bandeenator.blog.hu/api/trackback/id/tr80357879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shenk 2008.03.01. 19:47:31

ad 1: az aláhúzások, kiemelések feleslegesek. Szerintem ne használd többé őket. Borzasztóan széttördelik az írásképet, ocsmány az egész, rossz ránézni, és így az ember elsiklik a tartalom felett.
ad 2: nézd át a posztokat, mielőtt publikussá teszed őket, tele vannak helyesírási hibákkal, elgépelésekkel, mondatszerkesztési hibákkal.
ad 3: igenis van Magyarországon fölösleges orvos-beteg találkozó. Akár falun, akár Bp-en, ha elmész a körzeti orvoshoz, a váróterem minden egyes esetben nyugdíjasokkal van tele, akiknek hasraütésszerűen 20-30%-a (alsó hangon) csak beszélgetni jár oda (egymással és a "doktorúrral").
ad 4: az már tényleg a pofátlanság netovábbja, amikor kormánypárti politikusok arról hablatyolnak, hogy a vizitdíjból és kórházi napidíjból befolyó összegek mekkora segítséget jelentenek a kórházaknak a saját maguk finanszírozásában, mikor előtte szépen 90 milliárddal megrövidítették őket... Kíváncsi leszek én erre a vegyes biztosítós modellre, szerintem karasztrofális helyzet fog kialakulni az egészségügyben. Az OEP-et kellett volna meghagyni régi funkciójában, csak lecserélni a vezetést szakmai ismeretekkel rendelkező emberekre, és rájuk bízni a finanszírozás megoldását, olyan módon, hogy a kórházaknak ne kelljen mindennel csalniuk a fennmaradásért. Csak hát a magyar politikus nem a közérdeket nézi, hanem a sajátját. Akár kormánypárti, akár ellenzéki.

shenk 2008.03.04. 23:20:31

Update: ki lettek véve az aláhúzások, félkövér betűk. :D
Csak, hogy ne én legyek a hülye, ha valaki olvassa, és nem érti a kommentemet.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.03.08. 00:50:42

Szerintem a legtöbb fölösleges orvos-beteg találkozó a hülye háziorvosi rendszer miatt van. Egy specialiszához a háziorvoson át vezet az út (beutaló). A munkahely csak akkor ad betegszabadságot, ha van papir a háziorvostól. Nekem ez évente 8-10 orvoslátogatást jelent! Mivel hajlamos vagyok a torokgyulladásra és a vesegörcsre, számoljunk azzal, hogy egy évben 4-5 alkalommal távol vagyok néhány napot a munkahelyemről. Minden alkalommal kétszer kell elmennem a háziorvoshoz: amikor bejelentem hogy beteg vagyok, majd a munkába menés előtti utolsó napon, amikor gyógyultnak nyilvánit és kiadja a táppénzes papirt. Mindezt triviális nyavalyák miatt, amelyek évek óta megvannak nekem, nagyon jól tudom, hogyan kell kikúrálni, nem kell nekem ahhoz háziorvos. Szóval itt rögtön lehetne spórolni, persze nem tudom, hogyan. Svédországban bemondásos rendszer van - egy hétig tartó betegség esetén nem kell orvosi igazolás, csak betelefonálsz a munkahelyre, hogy nem vagy jól. Mivel ott is mostanában dúlnak a botrányok a visszaélések miatt, el tudom képzelni, itt mekkora káosz lenne belőle :D szóval életképes alternativát nehéz találni, de tény, hogy rengeteg fölösleges rutin, procedúra, bürökrácia veszi el a pénzt a lényegesebb dolgoktól.

flexsnake · http://flexsnake.blog.hu 2008.03.09. 02:23:01

Normális munkahelyről a második alkalommal kirugnak ha beteg vagy :D
A nyugdíjasoknak lehet köszönni a hálapénzt és a később bevezetett vizitdíjat is.Ők mindigis csusztattak egy kis pénzt mert ugye annyira kicsi a nyugdíjuk hogy azért csak kisporolják.A nem elhaló koru emberektől cserébe némelyik frankenstein meg el is várja, vagy nyiltan megmondja mit mennyiért csinál.Mint a hentesnél, kérek 10 deka kolbászt xft, csak itt azt mondja hogy kérek egy epemütétet, oké, 50ezer ft vagy nem válalom.
Miért szar az egészségügy?Csak a politika miatt?Nem.Szar attól is meg attól hogy tele vagyunk szakbarbárral, egyik nagyobb mengele mint a másik tul nagy fizetésért.Svédország nem magyarország, szerintem még a hivatalos nyelvük sem magyar.Franciaországban meg alanyi jogon van ellátás és nincs tb helyette adó van.De mi nem vagyunk se svédek se franciák.Nálunk banánfák vannak meg ausztrál eper!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.03.09. 12:20:41

nem tudom hol dolgozol flexsnake (ha dolgozol egyáltalán), de tájékoztatlak, hogy a normálisról alkotott felfogásod enyhén téves :D továbbá nem látom hol állitottam, hogy Svédország Magyarország és hogy a hivatalos nyelvük a magyar. Hova szeretnél kilyukadni drága? :D

flexsnake · http://flexsnake.blog.hu 2008.03.09. 13:49:32

Nemtudom hol élsz ha egyáltalán élsz, de nem vagy tisztában magyarországgal az teljesen világos :) A kicsi kis álomvilágod szertefoszlott amikor átlépted a határt, ezt te még nem vetted észre, majd fogod;)
süti beállítások módosítása