Bandee blogja

Celebek a pártért avagy plázazombi a szavazófülkében

2010. szeptember 29. 13:50 - Névtelen betelefonáló

Így szavazás előtt felvetődik a kérdés, hogy vajon befolyásol-e minket a döntésben, ha kedvenc hírességünk próbál meggyőzni, arról, kire szavazzunk. Merthogy manapság ez sem ritka, hogy a választókat befolyásolja kedvencük véleménye. Ha radikálisabban fogalmazok, azt állítom, érzelmi manipuláció a politikában. De távol álljon tőlem a sarkítás, én az elemző okfejtés híve vagyok.

Ez a „sztárral a pártért” jelenség kísértetiesen hasonlít arra, amikor egy-egy hírességgel akarnak eladni egy adott márkát a vásárlóknak. A cél a márkahűség, és a minőségről pedig csak úgy lehet meggyőzni a fogyasztót, hogy amit Híres Ember (helyettesítsék be kedvencükkel) használ, az szar, akarom mondani silány minőségű már eleve nem lehet. Ezzel több-kevesebb sikerrel ránevelnek valakit egy márka használatára, így az adott nevű termékből olyat is el lehet majd adni, amire a vevőnek valójában semmi szüksége. Volt tanárom szavait továbbgondolva ez lehet az egyik ok, amiért az eredetileg tejet-kenyeret venni szándékozó vevő végül két teli szatyorral tér haza.

Híres Ember hátsóját nem dörzsöli a papír, amit használ, így az a miénket sem fogja. Híres Ember nem is izzad, hiszen a dezodor, amit az ő nevével akarnak velünk megvetetni, meghagyja nekünk azt az illúziót, hogy ő nem egy két lábon járó ember, és neki egyáltalán nincs kipárolgása. Az előbbi példa értelmében még anyagcseréje sincs.

Most vonják ki az anyagcserét és a kipárolgást a híresség (világért sem celeb) által reklámozott pártból. Egyből mehet a szavazat, mellőzve a meggyőződést. Az impulzusvásárló egyben impulzuspolitizálóvá is válhat, így a párt vagy a Híres Ember már meg is nyerte a két egymást metsző vonalat.

Én meggyőződésből szavazok. Van egy elgondolásom, értékrendem, véleményem pedig több dologról is. Merek ellenkezni és egyetérteni, bármelyik pártról legyen szó. Szimpátiám is van. Dicsérem a budapesti éjszakai közlekedést az útvonaltervezés miatt, üdvözlöm az újranyíló postákat és vasútvonalakat, és egyetértek azzal, hogy célszerű volna mondjuk az álláshalmozást megszüntetni. Ugyanakkor nem kampányolnék a cigánybűnözéssel. Azt, mint minden mást is, kezelni kell. Nem az egészből kiragadni, hanem globálisan foglalkozni a bűnözéssel és az említett kisebbség felemelésével. Utóbbi, valljuk be sem a jelenlegi baloldalnak sem a szélsőjobbnak nem a hagyományos értelemben vett szívügye.

Ha Híres Emberről kiderül pártszimpátiája, valamelyest képet kapok a gondolkodásmódjáról, de nem fogom attól jobban vagy kevésbé szeretni, hiszen már eddig is volt véleményem róla. Örömmel veszem tudomásul, hogy azonos oldalon állok mondjuk Énekes Emberrel, vagy Humoros Humoristával, de nem ez alapján fogok szavazni. Hasonlóan gondolkodunk, ami a szememben lehet jó pont, de önmagában semmiképpen sem ér szavazatot.

Kiderül, hogy a híresség is ember, ha pedig elmegy voksolni, azzal legalább azt a célt szolgálja, hogy felnyitja a választók szemét: tele pofával szidalmazni még nem megoldás, a magáét pedig mindenki úgy teheti meg, hogy elmegy vasárnap. Nem szegfűs, konstruktivitást (építő jelleget) mellőző lejárató kampány, nem általánosítás (mindenki egyformán rossz és naplopó), nem Híres Ember, hanem saját meggyőződése, (élet)tapasztalata alapján.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bandeenator.blog.hu/api/trackback/id/tr472332181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása