Bandee blogja

A közlekedés kultúrája3- tömegközlekedés2- zavaró körülmények

2008. február 27. 10:32 - Névtelen betelefonáló

A közlekedés kultúrája3- tömegközlekedés2- zavaró körülmények

Írásomat pedig a zavaró tényezők tárgyalásával folytatom:

>

Az utasok nyugalma és a mesterséges zajszint: Ha valakinek csörög a mobiltelefonja, nem hibáztatható érte. Az persze más kérdés, ha a csengőhangja számunkra nem épp megnyerő, és sokáig "van szerencsénk" hallgatni. (Itt megjegyzem, nem vagyok különösképpen kíváncsi más legújabb csengőhangjára)
Ami már jóval irritálóbb: egyesek nyilvános koncertet rendeznek a mobiljukkal. Teszik ezt bárhol, bármikor. A mai napon a 3-as metró mozgólépcsőjén kellett hallgatnom egy "hangerőpróbát".
A mobiltelefonnak ugyanis  - természeténél fogva - kihívást jelentett a nagy mennyiségű mélyhang lejátszása, ami valljuk be, nem is ment neki. (Hallható volt a torzítás nulla mélyhang kíséretében). Viszont rendesen zavarta az amúgy békés utazóközönséget, aki közül többen forgolódtak, ki az aki itt tart zenebemutatót.
Ez ugyanis a fiatalabb korosztály sajátja. A közösségi zenehallgatásról egy másik írásban fejtettem ki álláspontomat, de annyit azért tudni vélhetünk, hogy ez nem az. Szimplán zavaró és mellőzhető körülmény.

Egy fokkal jobb, ha "csak" a fülhallgatóból kiszűrődő hangfoszlányokat van szerencsénk hallgatni. Metrón persze mindenki kénytelen hangosan hallgatni a zenét, nagyobb lévén a külső zajszint is, mert ott aztán tényleg alig lehet hallgatni. Walkman esetében tekergetni kellett a hangerőszabályzót, mert megállóban feltűnően hangos volt az, ami menetközben épp hogy csak érthető. A ma embere ezt a készüléket már nem használja, így a hangerőt sem kell többé tekergetni, lehet azt nyomkodni is, akár egy távirányítós fülhallgatón is. (De lehet hogy azon pont tekerőpotméter van.)
Persze a torzító zenét azért minden előképzettség nélkül is észreveszsük, nem is beszélve arról, hogy a tulajdonosa már nem azért hallgatja ilyen hangerőn, mert nem hallja, hanem azért mert a kedvence szól éppen. Sőt! Módunk van érteni is a szöveget! Premier plánban élvezhetjük (már ha) a kedvenc számait.
Természetesen a kulturált hangerőn történő egyéni zenehallgatásnak én is híve vagyok, bár a walkman elavulása óta ritkán folyamodom ehhez.

Másik zavaró körülmény a hajléktalanok: sajnos legtöbbjük jelenlétét szagról észre lehet venni. Persze a teljes "felszerelés" elrejtésével/társra bízásával lehetőség nyílik szállóra "üres kézzel" odaállítani, és ott tisztálkodni. Ez elvárható is lenne. (De nem, a szag nálunk "szériatartozék".) Pénzért zuhanyozni a Keleti pályaudvaron is lehet. (Papucsot azért nem árt vinni, egy kis lábgomba gondolom senkinek nem hiányzik.)
Legzavaróbb azonban mégis a meglévő szaguk, és nem feltétlenül a puszta jelenlétük. Ha már jegy nélkül utaznak (a büntetést lakcím híján nem lehet behajtani, ezért is kerülik ki őket az ellenőrök), legalább ne éreznénk a kellemetlen "kipárolgást"!
Többek között ezt is hivatott megoldani vidéken az első ajtós felszállási rendszer, hozzáteszem, ilyen téren eredménnyel.
(Meg persze azzal, ha az illető legalább hetente egyszer lefürdik).

Térjünk ki röviden a mozgólépcső használatára. Tudom, álljunk a jobb oldalra. Aztán csúcsforgalomban is! Persze, többségében megoldható lenne. A "haladó", belső sáv biztosítása a nálunk  használatos mozgólépcsőn elég érdekes, hiszen egyrészt nincs is annyi hely (nem olyan széles) másrészt csak azért is beállnak balra.
Az még kibírható lenne. De ne ketten egy lépcsőre! Arra már azért csak nem való!

Rongálás: na, békés embernek rögtön az a mondás jut az eszébe: "A madár sem szarik a fészkébe". Nem úgy a budapesti ember. Az bárhol, bármikor. (Írom ezt fővárosi lakosként, úgy háborodjunk fel a "bunkó pestiek"-en). A vadonatúj (Combino, Volvo) (esetenként csak lefestett és vagy kitakarított) járműveket összefirkálják, az üveget meg összekarcolják. Kérdem én: MINEK?. "Hát mert Combinot még senki nem mert rongálni, hát majd mi". Szólt a kis rongáló ......-k (ide mindenki gondoljon, amit akar) válasza. Személy szerint a felmenőiket emlegetném profán kontextusban, amellett, hogy legszívesebben lekergetném az ilyeneket a járműről, lemosatnám a "művüket" és a kárt kifizettetném (ha az nem megy akkor ledolgoztatnám). Itt jegyzem meg, ez NEM művészet. Rongálás. Úgy ahogy van.

A karcolt ablakot meg... fizesse ki, aki rongálta, vagy ha nem, akkor dolgozza le. Más "termékét" nem takarítaná kitörő örömmel, legyen szó tagről vagy szemétről (vagy hányásról is akár). Ránevelhetnénk embereinket arra, hogy nem rongálunk, mert akkor a más piszkát sem kell takarítani ha az nem keletkezik!
Még egyszer hangsúlyozom: NEM menő! Visszataszító! Kedves firkászok/karcolók: tessék ezt végre megérteni!

Mindezekkel együtt napközben azért a kötöttpályás tömegközlekedés véleményem szerint kényelmesebb tud lenni a dugóban araszoló és dudáló autósok forgatagánál.
A járatritkítási kérdések pedig talán sorra kerülnek egy következő írásban.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bandeenator.blog.hu/api/trackback/id/tr71356311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Edit 2008.02.27. 19:30:37

Rettentően idegesítő tud lenni, mikor valaki úgy hallgatja a zenét, hogy teljes hangerővel hallom még úgy is hogy a fülhallgatóval teszi mindezt! Ráadásul általában számomra igénytelen zene szól. Egyszer fordult elő, hogy nem idegesített, amikor egy férfi indiai népzenét hallgatott. Felháborítónak tartom, hogy egyesek ennyire nincsenek tekintettel másoka.
Bandee! Nem biztos, hogy minden hajléktalan meg tudja tenni, hogy rendszeresen fürödjenek! Én is rosszul leszek a szaguktól, de sajnálom is őket ugyanakkor. Örülök, hogy én nem vagyok hajléktalan!

Praetorianus 2008.02.27. 21:18:04

A hajléktalanokat - bár kevesen tudják, de - joguk van az utasoknak lerakni a BKV járműveiről! Ezt sajnos jómagam még egyszer sem láttam megvalósulni :/

A mozgólépcsőket meg sztem kár sietésre használni, hiszen aki végiggyalogol is rajta, nem nyer még egy percet sem, ha nem áll bent épp a metró, akkor szinte semmi értelme nincs rohanni (bár ehhez azért kitehetnének egy-egy olyan visszaszámlálót a lépcsők fölé is, mint amik lenn vannak...).

flexsnake · http://flexsnake.blog.hu 2008.03.09. 02:10:47

Nálunk régóta elsőajtós felszállás van azóta minden második ember bliccel :D Aki akar felszál bárhol ugyhogy ez nem megoldás hanem kicseszész a bérletesekkel.
A tul hangos zenebonát nemes egyszerűséggel én mindig megoldom, mobil zsebben gyorshívó, ingyenes ügyfélszolgálat és beállok az illető mellé.Láttatok már embert a füléből kitépni fülhalgatót ugy mindenestől?Az arca olyan lesz mint a sikolymaszk :D És milyen tanulékony az utas, szól a titititátá hívásgerjedés a zenebonába és az emberek egyszerre nyulnak a telefonért, hirtelen mindenki nyomogat, fogad hívást vagy eszébe jut hogy hívjon, mindegy kit... :D Ezzel a zajterrorista tevékenysége el is hárítva :D A csangőhangosok nagyrésze bekapcsolt kéktyukkal nyomja át a musicot miközben mutogatják a top40et mindet végighallgatva, ők se igen tudják mit kezdjenek mikor belép valaki és küldi nekik a szeretetcsomagot...
Bunkó vagyok az lehet, de felénk az ilyen problémák már minimálisak :D Nagy ritkán előfordul egy új arc de gyorsan megtanulja a dolgok rendjét :)
A hajléktalan lerakásról annyit hogy elöszőr meg kellene bizonyosodnod róla hogy hajléktalan, nincs utazásra jogosító jegye, bérlete és a ruházata bepiszkolja a járművet.Ha nem vagy hatósági személy nem igazoltatod, vagyis nem tudod megállapítani hogy lakcím nélküli, ha nem vagy ellenőr akkor meg nem kérheted a jegyét...Hallva született ötlet.Ha le akarod tépni a járműről akkor simán megcseszhetnek érte és tök mindegy hajlékony vagy hajléktalan.
Ha az ellenőrők nem kerülgetnék őket, és a sötétbőrü lakosokat is ellenőriznék ahelyett hogy a békés utasokat basztatják mindjárt volna valami értelme az ottlétüknek.
süti beállítások módosítása