Bandee blogja

Újabb szólam, régi nóta

2015. szeptember 14. 20:31 - Névtelen betelefonáló

Valami nagyon újat szeretett volna. Vagy csak a saját, másokat szándékosan figyelembe nem vevő kultúrája szerint járt el. Meg aztán: ilyen még úgysem volt. Aztán lett. És felvette a kamera…

Nincs új a nap alatt és nincs újdonság, ha szándékos rongálásról van szó. „Ez” éppen a jobb hátsó lámpába rúgott bele még tavaly ősszel, de arra már nem gondolt, hogy nem túl szerény és barátságosnak a legkevésbé sem mondható ábrázatát bizony megörökíti a jármű fedélzeti kamerája.

Többször írtam már róla, vajon mi mozgathatja a tetteseket vagy, hogy mennyire nem konstruktív az ilyen magatartás, de ezúttal most közvetlenül és nyersen magukhoz a rongálókhoz intézek nyílt levelet.

Nem túl kedves Járműrongálók!

 

Baromi unalmasak vagytok, nem tudtok újat kitalálni. Van mostanában teendő nélkületek is elég. Ti is találhattok elfoglaltságot magatoknak, szerintem egyetlen önkéntesnek se mondják azt, akár például mondjuk egy állatmenhelyen, hogy „nem kell, köszi”. Továbbra sem gondolom, hogy műbőr ülést hasogatni, ablaküveget firkálni-karcolni olyan jó móka vagy éppenséggel menő lenne. Sőt! Közösbe piszkítani és onnan enni az állatok sem szoktak. Akinek van sajátja, az felelősségérzetet tanul. Szűkebb értelemben a holmijára ügyel, tágabb értelemben gépjárművére, ingatlanára, albérletére stb. Még tágabb értelemben a hazájára. Nos, ez belőletek alighanem hiányzik, bár a saját holmitokat talán nem teszitek tönkre. Mindenesetre a békésen utazó többséget ez nem vigasztalja.

 

Másrészről pedig olykor annyi eszetek van, mint egy marék lepkének. Ezt a legutóbbi kis akciót felvette a jármű kamerája, aztán év elején lebukott egy rongálóbanda, akik a rendőrség szerencséjére meg is örökítették magukat, szóval azért sikerült megtalálni őket. Aztán voltak, akik az Oktogonnál verték ki a busz ablaküvegét, de lám, az is „rögzítésre került”. Szóval, ahogy egyre több járműbe kerül térfigyelő, annál kevésbé vall tudatos észjárásra egy-egy ilyen „akció”.

 

Van számotokra egy ötletem, ezt is elmondtam már. Nem pénzbírság, nem börtön, mert egyikből sem tanultok. Előbbit a szüleitek fizetik ki, utóbbinak pedig (még) nem sok értelme. Legyünk következetesek és cselekmény-specifikusak. A megoldás valahol félúton van: az okozott kár fejében menjetek el szépen járműveket takarítani. Buszt, villamost, vonatot, ami épp van. Lenne, van mit. Dolgozzátok le szépen mondjuk napi hat órában. Ezzel egyvalamit biztosan megtanultok: a tisztaság bizony meló. Talán némi alázat is szorul majd belétek.

 

Üdv. Névtelen Betelefonáló

A többiekhez visszakanyarodva: bár nem (mindig) rögzíti kamera, de azért – a teljesség igénye nélkül - van pár dolog, ami akkor sem nyerő, ha éppen sokkal kevésbé konstruktív, mint lerúgni a lámpát vagy betörni az ablakot. Nem végezzük a szükségünket járművön, nem gyújtunk rá, nem hagyunk magunk után piszkot, szemetet, és a képfelvételeken bár nem látszik, de izzadásgátlóból sem árt olyat választani, amivel nem okozunk kellemetlen élményt az utastársaknak, ezáltal közvetve magunknak sem. Sőt, bármennyire ártatlan, még a homlokunkat sem dörgöljük úgy az üvegnek, hogy szép nagy zsírfolt keletkezzék az üvegen. Vagy ha már így sikerült megtekinteni a kilátást, legalább töröljük le a nyomunkat onnét.

Valahol azért ez is a kultúra megőrzése, megteremtése. A jó példa talán most a szokásosnál is fontosabb.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bandeenator.blog.hu/api/trackback/id/tr527788336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása