Bandee blogja

Legek legje

2015. március 20. 17:36 - Névtelen betelefonáló

Többször gondoltam már arra, kicsit „boncolgatom”, mi az, hogy legfontosabb hírek. Kinek és mi lehet az, és vajon a hírkategorizáló algoritmus mennyire esik egybe az enyémmel? Aztán az egyik, húszezret közelítő kedvelővel bíró zárt csoport neve megadta nekem a választ.

Ez pedig nem más, mint a semennyire. És pontosan tudom is, miért. Mert legszebbnek titulálni valakit, valakiket meglehetősen szubjektív, és ennek mentén nem nehéz végiggondolni, de ugyanez igaz a fontosságra is. Biztos nem ez az első és egyetlen „legszebb lányok és legszebbek kedvelői” csoport. Nézzék el, ha nem pontosan idéztem. Részint sokszor nem a nevesítés a lényeg, részint pedig azért, mert legszebb címszóval akad más témakörből több csoport is.

Valakik tehát úgy döntöttek, kiválogatták a legszebbeket, valakik pedig úgy, hogy a legfontosabbakat. Egyik nézetet sem osztom. Hogy miért? Mi történik akkor, ha nekem nem tetszik az, akit ország- vagy világszépének választanak? „Műszaki” (behelyettesítendő cm-ekkel, arányokkal) paraméterek alapján, netán bőrszínárnyalat alapján döntik el? A legfontosabbakat talán nem kell kérdezzem, nyugodtan megtippelhetem: lájkszám, reklámérték állhat a háttérben. Vagy valami jótékony(?) algoritmus, ami eldönti helyettem, mi érdekelhet.

Egyikkel sem értek egyet.

Ami a külsőt illeti, nem a divat, vagy mások ízlése alapján osztok pontszámokat. Sőt, egyáltalán nem osztok! Egyenesen kényszernek érezném a tízes skálát. Mert amíg az eldönthető, hogy két adott személy közül (akár azonos, akár különnemű) melyikük tetszik jobban kívülről, a külső-belső szépség nem fejezhető ki pontban vagy százalékban. Aki viszont a képzeletbeli, leginkább férfiak által alkalmazott tízes számsoron a maximumon túli, tizenegy pontos számomra, természetesen nem egyikért vagy másikért kapott száztíz százalékot, hanem egyszerűen önmagáért. Viszont egy velem egyszerre azonos, ugyanakkor mégis különböző komplex személyiséget nem lehet így kifejezni, tehát megdőlt a versenyelmélet. Marad tehát immáron kettő szubjektum, akiknek a „kompatibilitása” ha mérhető is lenne, a szabad akaratát azonban akkor sem lehetne diagnosztizálni. És mindezt tetézve mindketten vallják: a „leg” vagy a tökéletesség bizony nem külső adottság, hanem beletett munka, a másik személye pedig nem boltban vett készáru.

Ha úgy vesszük, a legek vannak, akiknek az elérhetetlen, „megfizethetetlen” készárut jelenti, másoknak a gondosan, helyettü(n)k szűrt információt. Az utóbbiról is hadd döntsem el én, hogy egy-egy esemény, komment, megnyilatkozás vagy éppenséggel a blogposztom linkje (legyen) a legfontosabb! Mert mi van akkor, ha valakit a legek mellett-helyett tartalom, személyiség érdekel, mégpedig mindez a saját egyénisége szerint? Segítek a válasszal: lehet a közösségi oldalakat okosan-mértékkel is használni, a nyilvános profilokon pedig csupa olyan képi és szöveges információt feltüntetni, ami garantáltan semleges, támadhatatlan és egyszerű szemlélődő számára nem szolgáltat semmilyen adatot egy esetleges visszaélésre.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bandeenator.blog.hu/api/trackback/id/tr637286943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása