Bandee blogja

Audis, az antihős

2010. március 12. 18:33 - Névtelen betelefonáló

Bemutatom negyvenötéves (anti)hősünket, aki bár dunakeszi lakos, de a budapesti autós közlekedés morálját hűen reprezentálja. Negyvenöt éves, és mivel teljes nevét nem ismerjük, egyszerűen Audisnak fogjuk hívni. Íme: 

Két halálos áldozata van annak a Pest megyei balesetnek, amely kedd reggel történt Dunakeszinél, a 2-es főút 16-os kilométernél, egy bevásárlóközpont körforgalmánál. Egy Suzuki szabályosan hajtott ki a körforgalomból, egy Audi pedig szabálytalanul előzött egy másik járművet, így ütköztek össze. A Suzukiban ülő férfi és nő a helyszínen életét vesztette, a balesetet feltehetően okozó Audi vezetője könnyebben sérült. (index.hu)

Első benyomás megvolt, de ne ítéljünk hamar, nézzük a szerdát!

A 2-es főút 16-os kilométerénél a körforgalomból szabályosan kikanyarodó Suzukiba rohant kedd reggel egy Audi. ... az ütközés előtt az Audi vezetője eddig tisztázatlan okból áttért a szemközti sávba, oda, ahol a körforgalomból szabályosan kihajtó Suzuki rákanyarodott a 2-es főút Budapest felé vezető szakaszára. ... a tragédiát okozó sofőr, egy 45 éves dunakeszi lakos, eddig nem nyilatkozott, és szemtanúk sem jelentkeztek... (nol.hu)

Szerdáig. (Péntekig sem derült ki, hogy rosszul lett volna a volán mögött, így feltételezzük, hogy nem. Manővere során könyebben sérült, ez pedig, ahogy látják, belefér a nagy sietségbe.) Szerdán azt írták, ismeretlen ok, a segítségnyújtásra most no comment, hiszen külön poszot érne. Csúnya dolog az előítélet, bár mint a fővárosi közlekedési morál kritikusa, megalkottam az enyémet, amiben nem etnikumok, hanem a hazai luxusautó-tulajdonosok szerepelnek. Így Audis is.

Aki nem beszél, de mit is mondhatna? Ha megszólalna, azt kellene mondja, hogy ott volt előttem egy pondró, aki tetű lassan ment, ki akartam kerülni, de ez a kis szemétláda pont akkor kanyarodott ki a ....vaéletbe.” Mindezt persze több szóismétléssel, a nullához közeli szókinccsel vázolná. De nem fogja közülni velünk. Ha megtenné, egyszerűen kijelentené azt, amit tapasztalunk, amikor a busz, amint utazunk, satufékez, amikor kisautónkkal nem engedkek át a másik sávba, sőt dudálnak egy kanyarodásért vagy sávváltásért vasárnap, ünnepnapon, sőt még szenteste is! Hát hogyan mondhatná el, ha csak érzi, és csinálja, de még úgy sem tudja szavakba önteni, ahogyan én megpróbáltam?

Ha vallana, vázolná nekünk azt a morált, amit ő és társai alkotnak, és mi érzünk, akik nem klímás A8-asban utazunk, hanem a buszon elesünk vagy istentelenül ránk dudálnak, puszta létezésünk okán. Mert valljuk be, nem a satufékezésre kényszerített buszsofőrök nem tudnak vezetni, hanem ezek, akik nem engedik sávot váltani, vagy ha tehetnék, ítéletnapig sofőröstül, buszostul a megállóban rohasztanának majd száz embert, vagy csak szimplán a villamos elé parkolnak. Tennék és teszik, akik semminek, levegőnek nézik a szemközti sáv használóját, és képviselőjük, Audis is „csak” hasonlóan cselekedett. Aki a ki nem mondott moráljuk nyomán két ártatlan ember életét kioltotta. Neki(k) a másik az levegő, legjobb esetben szar, mert utóbbit kerülgetjük, a levegőn pedig átnézünk. Audis bemutatta, ahogyan az egyik link képein is megnézhetik.

És most jött a felismerés, nem puszta lég volt a másik sávban. Hanem két ártatlan ember, ennek az Audis és társai által diktált morálnak az áldozata. Most ketten életükkel fizettek ezért a közlekedésnek nevezett szarért, ami fővárosunkban és környékén naponta zajlik.

És ez az ember hallgat. Mert ha hozzám képest tört magyarsággal kibökné azt, amit én írtam, már a kihallgatása előtt két nagy pofont érdemelne. Kettőt, mert két ember életét oltotta ki. Casak úgy. Mert neki sürgős volt. Az sem derült ki, megállt-e egyáltalán segíteni. Jódolgában talán erről is elfeledkezett, szart kerülünk, levegőn átnézünk címmel. És nem mondhatja, mondja ki. Mi pedig nem süthetjük oda a bélyeget a homlokára, hogy „Audis vagyok, két ember halálát okoztam”. Ha el is veszik a jogosítványát, és buszra száll, egyetlen sofőr sem fogja lezavarni azzal, hogy egy ilyen gyilkos ne utazzon a járatomon.

Ma péntek van, azóta sem derült ki, hogy rosszullét miatt előzött volna, a szabálytalan manővert is csak feltételezik, ahogyan én is teszem. Addig is, ha az történt, amire gondolok, kihallgatás előtt adják át üzenetemet: két óriási nagy pofont, az általam fent megfogalmazott, általa tett vallomását pedig kérem magnóra venni és elküldeni, csak azért hogy közzétehessem, ilyen világban élünk, de magunkat megvédeni a mi kötelességünk.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bandeenator.blog.hu/api/trackback/id/tr621834920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása