Bandee blogja

Az új Petőfi rádió és a Magyar Rádió számozása

2008. február 21. 20:09 - Névtelen betelefonáló

Az új Petőfi rádió és a Magyar Rádió számozása

Rögtön egy témában két felvetés. Szükségesnek érzem. Nehéz egyértelműen megítélni a Petőfi Rádió (talán soha nem fogom mr2-nek hívni) új arculatát, mint olyat. A rádiókat számozni... Hát az egy másik kérdés ugyan, de mégiscsak ugyanaz a téma.

Mi tűnt el, és mit kaptunk? Eltűnt: Vízállásjelentés, jó ebédhez szól a nóta, sportközvetítések. Ezek megszűntek. A kabaré átkerült a Kossuth-ra. Eltűntek régi, bejáratott, jól megszokott hangok. Akiktől a hírolvasás minőségi volt, és ha rádióban részletesebb hírekre vágytam, hát őket hallgattam. (Petőfin páratlan órában, Bartókon páros órában.) Eltűnt a rossz hallgatottsági statisztika. Lett helyette jobb: a rádiót több mint 2x annyian hallgatják, mint annak előtte. Megkapták a fiatalok. Megkaptuk mi. Bemondják a frekvenciákat (műszaki érdeklődésűek előnyben), hírek minden órában. Tiszta kereskedelmi feeling. Elmondják gyorsan, és mehetünk is vissza zenét hallgatni.  Zenét. Abból pedig van mindenféle. Rap is. Fuck you a közszolgálatiban! :D De mindenesetre változatos lett. Megtalálható benne minden. Valóban nem egyhangú, mint például a sláger rádió, ahol ugyanazt játsszák le, más sorrendben, sok régebbi dalnak pedig már az új verzióját adják (ld: Edda: Érzés - valahogy a régit jobban szeretem, hála istennek egy kazetta azért őrzi).

Szóval lett mindenféle. Néha nagyon jó, néha pedig nagyon nem. Ilyenkor át"kapcsolom" a rádiót a nosztalgikus Sztár FM- re. (na, annak a reklámblokkja is külön posztot érdemelne).
Szlogenjébe is "beleköthetnék", de a szlogen, úgy, mint az emberek beceneve, legyen fantázia: "Nagyon zene" Nyelvtanilag azért ne elemezzük majd ezt a mondatot.

A Magyar Rádió számozása: Első és egyetlen kérdésem: Minek? Hiszen a neveket megtanultuk, azokat bejárattuk. Kossuth, Petőfi, Bartók. Asszociatív nevek, következik belőlük a műsorstruktúra is. De lehet, hogy csak én látom így. Számozni olyat szoktak, amiből kettőnél több van. De ezeknek NEVÜK van, nem kellett volna őket beszámozni. De nem is ez a legfőbb baj. Hanem az, hogy meg kell tanulni mindenkinek, hogy MR1 Kossuth, MR2... nem is írom ki. Nekem marad az a 3 ami volt. Nekem NEVE van és nem száma! A rádiók nevet kaptak! A TV-k számot: TV1 TV2 volt régen. Mikor az adások még nem voltak mindennaposak. A rádióknak nevük volt, és van. Nem kell bonyolítani, eléjük tenni ezt az MR1,2,3 jelzést. tudjuk, legalábbis tudom miről van szó. De ezt mindenki tudja, FŐLEG azok, akik talán még MA is hallgatnak Sokol rádiót. Ők biztos nem tévesztik majd el: MR hány? Tudták, és tudják mi az. De a Sokol már csak 1-et fog. Az MR1-et. Jó ideje. Azért a gyűjteményemben helye van. A rádiókat pedig "nevükön" fogom "szólítani": Kossuth - Petőfi - Bartók.

Figyelem! Hasznos infrmációra hívták fel a figyelmem. Miszerint a MR-nak interneten 4-es 5-ös és 6-os adása is van. Az írás a hagyományos rádión műsort hallgató közönség szemszögéből íródott, eszerint is értelmezendő. Köszönet a helyreigazításért.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bandeenator.blog.hu/api/trackback/id/tr41348924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IPG 2008.02.21. 20:28:47

Létezik MR4, MR5 és MR6 is. A radio.hu-n utána lehetne nézni:
MR4 - Nemzetiségi adások
MR5 - Parlamenti adások
MR6 - A régió rádiója
Gondolom emiatt kerültek számozásra a rádiók. Amúgy nyugodtan lehet hívni, ahogy eddig nevezték, csak előtte ott a sorszám is...

Edit 2008.02.21. 20:35:07

Változás. A változás örök. Nincs stagnálás. Változik a világ, és abban minden, így a rádióadók, azok műsora, sőt minősége, és stílusa is. A változtatásnak következményei vannak, a kérdés, hogy a negatív vagy a pozitív lesz hangsúlyban. A mai modern világban, mintha minden egyre jobb minőségű lenne, és mégis sok közülük gyatrább lesz. Elgondolkozhatunk például azon, hogy miért van az, hogy egyes adók (legyen ez Tv, vagy Rádió), belekvernek mást is, az övéktől szöges ellentétben álló elemeket is. Némely közszolgálati médiumnál minha kereskedelmi vonások tűnnének fel... . Ezen mindenki kényelmesen és jóízűen elgondolkozhat(következmények kisebb-nagyob hatásai).

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2008.02.21. 20:53:56

Kedves IPG!
na, ez lehet igaz. Emiatt számozni lehet és kell, ha interneten rádiózunk. A hagyományos formájában amiről írtam, mert rádiózni úgy szoktam, az átlagember, mint olyan szemszögéből láttattam. A teljes tájékozódás kedvéért utánanézek.

Fedup Sári 2008.08.02. 18:19:27

tkp. azért van ez a számozás, mert a felkért (talán angol) tanácsadócég ezt mondta. Vagyis, hogy egységes arculat kell (ld. számozott BBC adók), legyen minden emer, beleértve a zenekarok nevét, de még a Márványteremét is. És akkor majd ettől többen fogják hallgatni.

Én persze értem a dolgot, valamit ugye csak kellett mondania a tanácsadónak a pénzéért.
süti beállítások módosítása